Co uprawiać po rzepaku ozimym

Odpowiedź jest prosta – przede wszystkim zboża ozime, a zwłaszcza jęczmień. Rzepak uważany jest bowiem za jedną z najlepszych roślin przedplonowych dla zbóż i one są najczęściej uprawiane po jego zbiorze.

reklama
Baner Amazone

Roślina ta przerywa często, długotrwałą monokulturę roślin zbożowych, „lecząc” w pewnym stopniu glebę i podstawowe zboża (zwłaszcza pszenicę i jęczmień) z patogenów chorób grzybowych (podsuszkowych), głównie podstawy źdźbła i korzeni.

Udana plantacja rzepaku pozostawia na polu duże ilości resztek pożniwnych, zwykle ponad 6 t/ha w przeliczeniu na ich suchą masę, w postaci słomy, ścierni i korzeni.

reklama
Baner Kioti

Po ich mineralizacji, rośliny następcze  korzystają ze znacznych ilości składników pokarmowych, szczególnie potasu, wapnia i azotu, zaś z mikroelementów: boru, manganu i molibdenu.

W sprzyjających warunkach, w wyniku humifikacji resztek pożniwnych, powstają z nich związki próchniczne, które korzystnie oddziałuje na żyzność i urodzajność gleb w kolejnych 2-3 latach, co  przekłada to się na zwyżkę plonów uprawianych roślin.

Korzyści dla gleby i roślin z uprawy rzepaku ozimego

  • głęboki system korzeniowy spulchnia i rozluźnia glebę, wpływając korzystnie na jej strukturę (stosunki powietrzno-wodne) oraz wydobywa z głębszych warstw wymyte oraz trudno dostępne składniki pokarmowe,
  • przełamuje monokulturę zbożową, umożliwiając skuteczniejszą walkę z chorobami, szkodnikami i chwastami zbóż,
  • duża masa resztek pożniwnych wprowadzanych do gleby, poprawia jej strukturę oraz zasobność w składniki pokarmowe i związki próchniczne,
  • korzystnie wpływa na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleb, w konsekwencji zwiększa plony kolejnych 2-3 roślin uprawianych po sobie na danym polu,
  • w miarę wcześnie zebrany z pola, pozwala na prawidłowe przygotowanie stanowiska pod wcześniejsze siewy zbóż ozimych, zwłaszcza jęczmienia, żyta i pszenżyta.

Samosiewy rzepaku należy likwidować

Wprawdzie jak wcześniej zaznaczono, po rzepaku uprawiane są głównie zboża ozime, jednak w szczególnych przypadkach może być uprawiany po sobie w dwuletniej monokulturze. Nie powinno to drastycznie obniżyć plonów, choć kolejny zasiew tej rośliny na tym polu, powinien nastąpić dopiero po 4 latach lub później.

Dawniej przy uprawie odmian populacyjnych, zostawiano niekiedy na następny rok samosiew tej rośliny. Efekty były różne, choć w niektóre lata uzyskiwano ponad  2 t/ha nasion, co wówczas uważano za przyzwoity plon.

Obecnie plon w tej wysokości przyjmowany jest jako niski. Przy zbyt gęstych samosiewach, przerzedzano je jesienią  (przełom IX i X) kultywatorem lub innym narzędziem.

Po likwidowanych w październiku samosiewach rzepaku bywa uprawiana pszenica. Samosiewy rzepaku po wcześniejszym stalerzowaniu gleby i ścieni lub wykonaniu podorywki, pozostawiane są niekiedy do połowy października,  pod późniejszy zasiew pszenicy ozimej.  Traktowane są wówczas jako bezkosztowy poplon ścierniskowy.

W takim przypadku przy widocznych objawach niedoboru N na roślinach rzepaku, można go zasilić pogłównie dawką 30-50 kg/ha N, by zwiększyć plony i jakość tworzonej biomasy.

Ułatwi to także  mineralizację i humifikację pozostawionej słomy i ścierni rzepaku. Zasadniczą wadą tej możliwości uprawy pszenicy ozimej, jest duże (głębokie) przesuszenie gleby, co w latach lub okresach posusznych, utrudni przygotowanie pola i terminowy zasiew.

Zakłócone (nierównomierne) mogą być też wschody i prawidłowy przebieg wegetacji siewek pszenicy. Należałoby wówczas poczekać na większy deszcz, co wiąże się w niektórych latach z dużym ryzykiem, związanym z przezimowaniem pszenicy i uzyskaniem zadowalających.

Inne rośliny po rzepaku

Wymieszany z glebą, a następnie przyorany późną jesienią, udany samosiew rzepakowy, a wcześniej resztki pożniwne, można  potraktować w pewnym stopniu, jako substytut obornika. Powinien być dobrym przedplonem dla   roślin okopowych, np. ziemniaków lub marchwi.

Samosiewy powinny być bezwzględnie niszczone przy częstej uprawie rzepaku na danym polu, np. co 3 lata. Poza tym przy uprawie innych roślin z rodziny kapustowatych (różne gatunki kapust, gorczyce, rzodkiew), także przy ich uprawie w międzyplonach.

Poza tym po rzepaku nie powinny być uprawiane buraki cukrowe i pastewne, słonecznik oraz  bobowate grubo- i drobnonasienne. Główną przyczyną jest możliwość rozprzestrzeniania i porażenia tych roślin, a także rzepaku, przez patogeny  niektórych chorób i szkodników.

reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI