Co można znaleźć w mleku klonowanych krów

Chińskie klonowane krowy mogą dawać mleko z ludzkim białkiem, jak ogłosili chińscy naukowcy. Ich modyfikowane genetycznie krowy mogą produkować mleko zawierające lizozym, białko znajdujące się w mleku matki, które wpływa na zwiększenie odporności dzieci karmionych piersią.

Według specjalistów z Chińskiego Uniwersytetu Rolniczego i przedsiębiorstwa biotechnologicznego GeneProtein w Pekinie, substytut ludzkiego mleka jest niezwykle ważny, gdyż coraz częściej zdarzają się przypadki, gdzie matki nie chcą, lub nie mogą karmić piersią. Naukowcy aplikują ludzki gen lizozym do komórek krów a następnie wykorzystują metodę tzw. transferu jądra komórki somatycznej do klonowania tych zwierząt.
Nowozelandzki badacz dr Goetz Laible z AgResearch przyznaje, że chińskie badania na krowach, bazujące na wcześniejszych odkryciach Amerykanów, którzy opracowali transgeniczne kozy wytwarzające mleko z ludzkim lizozymem jest dużym krokiem naprzód, ale niestety finansowe wsparcie publiczne na wykorzystywanie transgenicznych zwierząt w produkcji żywności ostatnio drastycznie się zmniejszyło, dlatego sam nie realizuje takich badań.
Wątpliwości związane z kierunkiem badań mają eksperci ds. mleka ludzkiego, jak np. prof. Peter Hartmann z Uniwersytetu Zachodniej Australii. Uważa on, że osiągnięcia naukowców chińskich są bardzo ciekawe, jednak nie mają większego znaczenia dla żywienia niemowląt, gdyż lizozym jest tylko jednym z 279 białek mleka ludzkiego, które zapewniają odporność dzieci, ponadto wraz z mlekiem podczas karmienia piersią dziecku przekazywane są chroniące je przeciwciała.
Źródło: DairySite