Tak możesz zwiększyć koncentrację cukru w buraku cukrowym

Zawartość cukru w buraku cukrowym oraz zawartość suchej masy w największym stopniu kształtują jakość korzeni buraka.

reklama
Baner Mandam

Lepsza jakość korzeni wynika z obecności w nich mniejszych ilości niebiałkowych związków azotowych oraz cukrów redukujących, jak również mniejszej ilości popiołu. Mimo że zawartość cukru w korzeniu buraka cukrowego jest w dużym stopniu uzależniona od odmiany, gdyż jest względnie stałą cechą genetyczną, to jednak w pewnym stopniu może być modyfikowana w zależności od stosowanej agrotechniki.

Różnice w zawartości cukru pomiędzy odmianami buraka cukrowego mogą wynosić nawet do kilku procent. Czynnikiem modyfikującym zawartość cukru w korzeniu buraka jest również stosowane nawożenie roślin oraz warunki glebowo-klimatyczne, jednak ich oddziaływanie jest zdecydowanie mniejsze niż uwarunkowania genetyczne.

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner agrihandler

Wzrastające dawki NPK mogą wpływać na zmiany koncentracji cukru w korzeniu buraka cukrowego, przy czym wpływ ten zależy od rodzaju składnika nawozowego.

Wyższe nawożenie azotowe najczęściej wpływa na zmniejszenie zawartości cukru. Z kolei wzrost nawożenia potasowego, a niekiedy również fosforowego może zwiększać zawartości cukru w korzeniu buraka cukrowym. Jednakże w uprawie tej rośliny nie jest wskazane stosowanie zbyt wysokich dawek potasu, ponieważ tylko optymalne zaopatrzenie roślin w ten składnik nawozowy korzystnie wpływa na zawartość cukru. Wysokie nawożenie potasowe, szczególnie przy niezbilansowanym nawożeniu azotem i fosforem, może prowadzić do zmniejszenia zawartości cukru w korzeniu buraka.

Natomiast przy zbyt wysokich dawkach azotu niekorzystne oddziaływanie nadmiaru tego makroskładnika na koncentrację cukru można zmniejszyć poprzez nawożenie potasowe.

Korzystnie na koncentrację cukru w korzeniu buraka wpływa również nawożenie magnezem. Jest to szczególnie widoczne w uprawie buraka cukrowego na glebach charakteryzujących się niską zasobności w magnez przyswajalny.

Ważnym składnikiem pokarmowym wpływającym na koncentrację cukru w korzeniu buraka cukrowego jest również sód. Ujawnia się to przy stosowaniu wysokiego nawożenia potasowego.

Niekiedy obserwuje się również wzrost koncentracji cukru w korzeniach buraka cukrowego w efekcie dostarczania roślinom mikroelementów, w tym szczególnie boru i manganu, w przypadku którego stwierdza się to na glebach o wysokich wartościach pH. Stosowanie nawożenia organicznego nie wpływa wyraźnie na zawartość cukru w korzeniu buraka cukrowego, jednak aplikacja wysokich dawek gnojowicy mogą przyczyniać się do zmniejszenia koncentracji cukru w korzeniu buraka.

reklama
Baner Bayer Dekalb

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI