fbpx

Tak możesz zwiększyć koncentrację cukru w buraku cukrowym

Zawartość cukru w buraku cukrowym oraz zawartość suchej masy w największym stopniu kształtują jakość korzeni buraka.

Lepsza jakość korzeni wynika z obecności w nich mniejszych ilości niebiałkowych związków azotowych oraz cukrów redukujących, jak również mniejszej ilości popiołu. Mimo że zawartość cukru w korzeniu buraka cukrowego jest w dużym stopniu uzależniona od odmiany, gdyż jest względnie stałą cechą genetyczną, to jednak w pewnym stopniu może być modyfikowana w zależności od stosowanej agrotechniki.

Samasz loteria - baner

Różnice w zawartości cukru pomiędzy odmianami buraka cukrowego mogą wynosić nawet do kilku procent. Czynnikiem modyfikującym zawartość cukru w korzeniu buraka jest również stosowane nawożenie roślin oraz warunki glebowo-klimatyczne, jednak ich oddziaływanie jest zdecydowanie mniejsze niż uwarunkowania genetyczne.

Wzrastające dawki NPK mogą wpływać na zmiany koncentracji cukru w korzeniu buraka cukrowego, przy czym wpływ ten zależy od rodzaju składnika nawozowego.

Wyższe nawożenie azotowe najczęściej wpływa na zmniejszenie zawartości cukru. Z kolei wzrost nawożenia potasowego, a niekiedy również fosforowego może zwiększać zawartości cukru w korzeniu buraka cukrowym. Jednakże w uprawie tej rośliny nie jest wskazane stosowanie zbyt wysokich dawek potasu, ponieważ tylko optymalne zaopatrzenie roślin w ten składnik nawozowy korzystnie wpływa na zawartość cukru. Wysokie nawożenie potasowe, szczególnie przy niezbilansowanym nawożeniu azotem i fosforem, może prowadzić do zmniejszenia zawartości cukru w korzeniu buraka.

Natomiast przy zbyt wysokich dawkach azotu niekorzystne oddziaływanie nadmiaru tego makroskładnika na koncentrację cukru można zmniejszyć poprzez nawożenie potasowe.

Korzystnie na koncentrację cukru w korzeniu buraka wpływa również nawożenie magnezem. Jest to szczególnie widoczne w uprawie buraka cukrowego na glebach charakteryzujących się niską zasobności w magnez przyswajalny.

Ważnym składnikiem pokarmowym wpływającym na koncentrację cukru w korzeniu buraka cukrowego jest również sód. Ujawnia się to przy stosowaniu wysokiego nawożenia potasowego.

Niekiedy obserwuje się również wzrost koncentracji cukru w korzeniach buraka cukrowego w efekcie dostarczania roślinom mikroelementów, w tym szczególnie boru i manganu, w przypadku którego stwierdza się to na glebach o wysokich wartościach pH. Stosowanie nawożenia organicznego nie wpływa wyraźnie na zawartość cukru w korzeniu buraka cukrowego, jednak aplikacja wysokich dawek gnojowicy mogą przyczyniać się do zmniejszenia koncentracji cukru w korzeniu buraka.

Dekalb Bayer - baner
Baner Agrosimex Alaska
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.