Ostatni czwartek przed Wielkim Postem nazywany jest tłustym czwartkiem i w tym roku wypada 8 lutego. W tym dniu każdy z nas może pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i zasmakować różnorodnych słodkości w postaci pączków, faworków czy oponek, a ze szklanką mleka smakują jeszcze bardziej wyśmienicie.
– Nie od dziś wiemy, że mleko jest bardzo dobre dla naszych kości, ze względu na niezwykłe połączenie wapnia i witaminy D. Warto też wspomnieć, że produkty mleczne zawierają wysokowartościowe białko, witaminę A, D, witaminy z grupy B oraz magnez i potas. W związku z tym, mleko powinno być nieodłącznym elementem diety każdego z nas, w szczególności dzieci i młodzieży w okresie wzrostu. Osoby dorosłe również nie mogą zapominać o jego spożywaniu. Mleko pomaga w zapobieganiu wielu chorób – informuje Ewa Sawicka z Biura Prasowego Kampanii “Mamy kota na punkcie mleka”.
Jednak dzisiaj jest ten wyjątkowy dzień, kiedy możemy pozwolić sobie na chwilę zapomnienia. Przygotowaliśmy dla Was smaczną i przede wszystkim zdrowszą wersję pączków, którą możecie bez problemu przygotować w domowym zaciszu.
Składniki:
- – 50 g margaryny
- – 300 g mąki razowej
- – 10 g suszonych śliwek
- – 125 ml mleka
- – 60 g cukru
- – 2 jajka
- – szczypta soli
- – 50 g fruktozy
- – cynamon
Sposób przygotowania:
Z mąki razowej, drożdży, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na 30 minut. Resztę mąki przesiewamy na stolnicę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodając na końcu tłuszcz. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 cm i formujemy z niego kółeczka, układając je następnie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pączki pieczemy w piekarniku nastawionym na 170 stopniach C. Pieczemy ok. 25 minut, aż się zarumienią. Po wyjęciu z pieca możemy posypać je cynamonem.
Smacznego!
Źródło: PIM