Chroniony rogal świętomarciński

0
431

Rogal świętomarciński to kolejny, 8 polski produkt zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako chroniona nazwa pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne. Na zaszczytną listę produkt trafił w dniu 31 października. N

Rogal świętomarciński wyrabiany jest w Wielkopolsce. Od co najmniej 150 lat cieszy się w Poznaniu i okolicach niesłabnącą popularnością i powodzeniem. W świadomości Poznaniaków i gości Poznania wyrób związany jest z obchodami dnia św. Marcina przypadającymi na 11 listopada. O renomie produktu świadczą liczne legendy i podania dotyczące początków wypieku rogala świętomarcińskiego oraz jego kształtu. Pochodzenie przypisywane jest czasom zwycięstwa króla Jana III Sobieskiego nad Turkami pod Wiedniem. W 1683 roku król Polski Jan III Sobieski zdobył wiele chorągwi tureckich, na których widniał półksiężyc, którego kształt posłużył jako wzór do wypieku rogala świętomarcińskiego”, upamiętniającego to zwycięstwo. Według innej poznańskiej legendy jego kształt nawiązuje do podkowy zgubionej przez konia św. Marcina.

Oprócz “rogala świętomarcińskiego” na liście produktów zarejestrowanych przez UE znajdują się także: oscypek, bryndza podhalańska, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich oraz Miody pitne: półtorak, dwójniak, czwórniak.

Zgodnie z przepisami zarejestrowane nazwy są chronione przede praktykami mogącymi wprowadzić w błąd konsumentów, co do prawdziwej receptury i pochodzenia produktów.

MS/Wrp.pl