Chopin – nowa odmiana jabłoni

Owoce o zielonej skórce, niekiedy z niewielkim rumieńcem, średniej wielkości, charakteryzujące się dobrym smakiem, ale również doskonałe do przetwórstwa to cechy nowej odmiany jabłoni Chopin”, która powstała w Katedrze Sadownictwa SGGW w Warszawie. Nowa odmiana jabłoni, nosząca numer “U 7979”, to dzieło prof. Emiliana Pitera, znanego w kręgu sadowniczym z badań naukowych m.in. nad gruszą japońską i jej wdrożeniem do uprawy w Polsce oraz z prac hodowlanych mających na celu pozyskanie nowych odmian, informuje portal www.e-sadownictwo.pl

Odmiana Chopin” zgłoszona została do krajowego rejestru odmian COBORU i ochrony wyłącznego prawa w 2010 roku. Powstała ze skrzyżowania znanej z półek sklepowych, ale nieuprawianej w polskich warunkach klimatycznych, zielonoowocowej odmiany “Granny Smith”i mieszańca o symbolu U 211 o wcześnie dojrzewających owocach.
“Chopin” wykazuje odporność na jedną z najgroźniejszych chorób – parcha jabłoni, i doskonale wpisuje się w coraz silniej rysujący się trend produkcji owoców ekologicznych i z ograniczeniem ochrony chemicznej. Drzewa wcześnie wchodzą w owocowanie. Owoce, podobnie jak odmiana rodzicielska, mają zieloną skórkę niekiedy z niewielkim rumieńcem, są średniej wielkości. Charakteryzują się dobrym smakiem, ale nadają się także do przetwórstwa. Zbiera się je w pierwszej połowie października. Trwają badania nad określeniem długości przechowywania tej odmiany i wiele wskazuje na to, że owoce będą dostępne także wiosną. Kilka lat jeszcze potrwają badania, zanim odmiana “Chopin” zostanie przekazana do produkcji sadowniczej w Polsce.
Wydaje się, że to bardzo obiecująca odmiana, odpowiadająca upodobaniom konsumentów poszukujących odmian o zielonej skórce, zgodna z tendencją do ograniczania środków ochrony w produkcji owoców, jak podano na portalu sadowniczym.