Chleb dobry, na zdrowie!

Spożycie pieczywa, niegdyś podstawowego artykułu spożywczego, od dłuższego czasu stale się zmniejsza. Jest to spowodowane zarówno eliminowaniem przez Polaków z codziennej diety węglowodanów, jak i produktami niskiej jakości.

Tendencja spadkowa spozycia pieczywa w Polsce stała się faktem już dawno. Powodem takiego stanu rzeczy jest moda na zdrową żywność i jednocześnie brak świadomości na temat zdrowych rodzajów pieczywa i ich wartości odżywczej. Nie pomaga również niska jakość niektórych produktów.

W 2015 roku Polacy zjadali średnio ok. 45 kg chleba, czyli o 2,5 kg mniej niż rok wcześniej. W relacji rocznej jest to dosyć spory spadek. Dla porównania, w 1981 roku na jednego Polaka przypadało 100 kg konsumowanego rocznie pieczywa. Jak wspomnnieliśmy, wpływ na mniejsze spożycie chleba ma chęć eliminacji węglowodanów z codziennej diety. Szczególnie tych pochodzących z białego pieczywa. Innym powodem jest niska jakość wielu produktów dostępnych na rynku. I, mimo że sytuacja w tej kwestii z roku na rok się poprawia, to wciąż jeszccze dla wielu konsumentów to niska cena jest najważniejsza. A ta, niestety, zazwyczaj nie idzie w parze z wysoką jakością.

Mamy pieczywo z wszelkiego rodzaju dodatkami, z chemią, z barwnikami. To nie wpływa dobrze na jakość i powinniśmy zrobić wszystko, żeby w Polsce konsumenci mieli do dyspozycji pieczywo z całego ziarna, zdrowe. Dzisiaj już prawie 60 proc. piekarni takie pieczywo przygotowuje – mówi agencji informacyjnej Newseria Stanisław Kacperczyk, prezes zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

Jakość produktu, a raczej jej brak, wiąże się również ze sprzedażą pieczywa produkowanego z głęboko zmrożonego ciasta. Jest ono wyrabiane w fabrykach, mrożone w temperaturze -70°C, a następnie miesiącami przechowywane w oczekiwaniu na transport do supermarketu. Takie pieczywo zawiera wiele polepszaczy m.in. propionian wapnia i sorbianian potasu, które mogą powodować silne reakcje alergiczne. Obecnie co dziesiąty wyrób piekarniczy produkowany jest właśnie z ciasta głęboko mrożonego.

To ciasto jest importowane z różnych części świata, można je przetrzymywać nawet przez dwa lata. Słyszałem, że Rumunia produkuje ponad 1,2 mln ton takiego ciasta, które jest eksportowane do Włoch czy Francji, a myślę, że poprzez sieć dystrybucji również trafia do Polski – mówi Stanisław Kacperczyk.

Aby zahamować spadek spożycia, a do tego zwiększyć sprzedaż polskich zdrowych i dobrych produktów, trzeba zwiększyć podaż produktów na zakwasie, z mąki żytniej zamiast pszennej, bez sztucznych barwników i konserwantów. Przede wszystkim jednak, musi zwiększyć się świadomość konsumentów w tym zakresie.

Renata Struzik, źródło: Newseria

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności