Chińscy importerzy i przetwórcy mięsa zwrócili się do eksporterów z krajów, w których występuje Covid-19 o przyspieszenie wdrożenia procedur dezynfekcji przed wysłaniem towarów do ich kraju.
– Chiny importują w tym roku dużo mięsa i często wykrywają wirusy w opakowaniach produktów z łańcucha chłodniczego, nawet po dezynfekcji przeprowadzanej na miejscu – powiedział Gao Guan, rzecznik China Meat Association.
– Lepiej byłoby sobie z tym poradzić w krajach pochodzenia eksportujących mięso, przeprowadzając dezynfekcję w jednostkach produkcyjnych, ponieważ koszt byłby niższy, a wydajność większa – dodał.
Chiny zintensyfikowały dezynfekcję i testowanie wirusów w mrożonkach po wykryciu koronawirusa w importowanych produktach i opakowaniach. Zastosowane środki zapobiegawcze zwiększyły koszty, spowolniły handel i rozgniewały głównych eksporterów.
Stowarzyszenie China Meat Association zasugerowało, aby eksporterzy w krajach dotkniętych Covid-19 dezynfekowali zewnętrzne opakowania produktów i wnętrze pojemników przed zaplombowaniem produktów eksportowych. Inicjatywę zaproponowano w celu „zagwarantowania bezpieczeństwa żywności importowanej z łańcucha chłodniczego i zwiększenia zaufania konsumentów do produktów importowanych”.
Chińskie stowarzyszenie argumentuje, że istnieją doniesienia, które wykazały, że kontakt z opakowaniem skażonym koronawirusem może prowadzić do zakażenia ludzi. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi jednak, że ryzyko zarażenia się Covid-19 z mrożonek jest niskie. Chińskie władze stwierdziły, że ryzyko to jest niskie, ale nadal istnieje.
– Wirus jest nowy i wciąż zdobywamy doświadczenie w walce z nim. Musimy spotkać się i przedyskutować, jak wykorzystać najbardziej naukowe, wydajne i niedrogie środki, aby jednocześnie zapewnić zdrowie publiczne i nie ograniczając handlu – dodał Gao.