Światowe ceny żywności w lutym były stabilne, kształtując się nieznacznie powyżej swojego 7-letniego minimum. Taka sytuacja jest jednak zapewne tylko chwilowa, już w marcu prognozowane są kolejne spadki cen żywności na świecie.
Stabilizacja lutowych cen żywności w porównaniu do tych styczniowych to efekt obniżek cen cukru (-6,2% m/m), produktów mlecznych (-2,1%) oraz zbóż (-0,6%) przy jednoczesnych podwyżkach oleju roślinnego (+8,0% m/m) oraz mięsa (+0,7%).
Warto tu zwrócić uwagę na spory wzrost wartości oleju roślinnego. Wynikało to z podwyżek cen oleju palmowego, którego szacunki zapasów i produkcji w Azji Południowo-Wschodniej w pierwszych miesiącach br, znacznie się zmniejszyły. To z kolei przełożyło się na podwyżkę cen również innych olejów roślinnych, w tym sojowego. Taka sytuacja, według analityków jest tylko przejściowa. Już w marcu składowa dla cen oleju roślinnego obniży się, co będzie oddziaływało w kierunku kontynuacji spadku cen żywności na świecie.
Źródło: Credit Agricole