fbpx

Ceny żywności w lutym chwilowo przestały spadać

Światowe ceny żywności w lutym były stabilne, kształtując się nieznacznie powyżej swojego 7-letniego minimum. Taka sytuacja jest jednak zapewne tylko chwilowa, już w marcu prognozowane są kolejne spadki cen żywności na świecie.

Stabilizacja lutowych cen żywności w porównaniu do tych styczniowych to efekt obniżek cen cukru (-6,2% m/m), produktów mlecznych (-2,1%) oraz zbóż (-0,6%) przy jednoczesnych podwyżkach oleju roślinnego (+8,0% m/m) oraz mięsa (+0,7%).

Warto tu zwrócić uwagę na spory wzrost wartości oleju roślinnego. Wynikało to z podwyżek cen oleju palmowego, którego szacunki zapasów i produkcji w Azji Południowo-Wschodniej w pierwszych miesiącach br, znacznie się zmniejszyły. To z kolei przełożyło się na podwyżkę cen również innych olejów roślinnych, w tym sojowego. Taka sytuacja, według analityków jest tylko przejściowa. Już w marcu składowa dla cen oleju roślinnego obniży się, co będzie oddziaływało w kierunku kontynuacji spadku cen żywności na świecie.

Źródło: Credit Agricole

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.