fbpx
Strona głównaCenyrynek żywnościCeny żywności najwyższe od 10 lat. Jakie są tego przyczyny?

Ceny żywności najwyższe od 10 lat. Jakie są tego przyczyny?

Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), światowe ceny żywności rosły w maju w najszybszym miesięcznym tempie od ponad dekady, mimo że światowa produkcja zbóż jest na dobrej drodze do osiągnięcia nowego rekordu.

Indeks cen żywności FAO wynosił średnio 127,1 punków w maju, czyli o 4,8% więcej niż w kwietniu i o 39,7% więcej niż w maju 2020 roku.

Gwałtowny wzrost międzynarodowych cen olejów roślinnych, cukru i zbóż doprowadził do wzrostu indeksu do najwyższej wartości od września 2011 r. i tylko o 7,6% niższego od wartości rekordowej w ujęciu nominalnym.

Indeks cen zbóż wzrósł o 6,0% od kwietnia, na czele z międzynarodowymi cenami kukurydzy, które przekraczały wartość z poprzedniego roku średnio o 89,9%. Jednak pod koniec maja ceny kukurydzy zaczęły spadać, głównie ze względu na poprawę perspektyw produkcyjnych w Stanach Zjednoczonych. Międzynarodowe ceny pszenicy również wykazały spadek pod koniec miesiąca, ale w maju były średnio o 6,8% wyższe niż w kwietniu, podczas gdy międzynarodowe notowania ryżu utrzymywały się na stałym poziomie.

Indeks cen FAO olejów roślinnych wzrósł w maju o 7,8%, odzwierciedlając głównie rosnące notowania oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Ceny oleju palmowego wzrosły ze względu na powolny wzrost produkcji w krajach Azji Południowo-Wschodniej, podczas gdy perspektywa silnego globalnego popytu, zwłaszcza ze strony sektora biodiesla, spowodowała wzrost cen oleju sojowego.

Indeks cen cukru wzrósł o 6,8% od kwietnia, głównie z powodu opóźnień w zbiorach i obaw związanych ze zmniejszonymi plonami trzciny w Brazylii, która jest największym światowym eksporterem cukru, mimo że duży eksport z Indii przyczynił się do złagodzenia gwałtownego wzrostu cen.

Wskaźnik cen mięsa wzrósł o 2,2% od kwietnia, przy czym notowania wszystkich rodzajów mięsa wzrosły ze względu na szybsze tempo zakupów przez Chiny, a także rosnący popyt wewnętrzny na mięso drobiowe i wieprzowe w wiodących regionach produkcyjnych.

Wskaźnik cen produktów mlecznych wzrósł w ciągu miesiąca o 1,8%, średnio o 28% powyżej poziomu sprzed roku. Wzrost ten był spowodowany silnym popytem importowym na odtłuszczone i pełne mleko w proszku, podczas gdy ceny masła spadły po raz pierwszy od prawie roku ze względu na zwiększone dostawy eksportowe z Nowej Zelandii.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.