Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), światowe ceny żywności rosły w maju w najszybszym miesięcznym tempie od ponad dekady, mimo że światowa produkcja zbóż jest na dobrej drodze do osiągnięcia nowego rekordu.
Indeks cen żywności FAO wynosił średnio 127,1 punków w maju, czyli o 4,8% więcej niż w kwietniu i o 39,7% więcej niż w maju 2020 roku.
Gwałtowny wzrost międzynarodowych cen olejów roślinnych, cukru i zbóż doprowadził do wzrostu indeksu do najwyższej wartości od września 2011 r. i tylko o 7,6% niższego od wartości rekordowej w ujęciu nominalnym.
Indeks cen zbóż wzrósł o 6,0% od kwietnia, na czele z międzynarodowymi cenami kukurydzy, które przekraczały wartość z poprzedniego roku średnio o 89,9%. Jednak pod koniec maja ceny kukurydzy zaczęły spadać, głównie ze względu na poprawę perspektyw produkcyjnych w Stanach Zjednoczonych. Międzynarodowe ceny pszenicy również wykazały spadek pod koniec miesiąca, ale w maju były średnio o 6,8% wyższe niż w kwietniu, podczas gdy międzynarodowe notowania ryżu utrzymywały się na stałym poziomie.
Indeks cen FAO olejów roślinnych wzrósł w maju o 7,8%, odzwierciedlając głównie rosnące notowania oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Ceny oleju palmowego wzrosły ze względu na powolny wzrost produkcji w krajach Azji Południowo-Wschodniej, podczas gdy perspektywa silnego globalnego popytu, zwłaszcza ze strony sektora biodiesla, spowodowała wzrost cen oleju sojowego.
Indeks cen cukru wzrósł o 6,8% od kwietnia, głównie z powodu opóźnień w zbiorach i obaw związanych ze zmniejszonymi plonami trzciny w Brazylii, która jest największym światowym eksporterem cukru, mimo że duży eksport z Indii przyczynił się do złagodzenia gwałtownego wzrostu cen.
Wskaźnik cen mięsa wzrósł o 2,2% od kwietnia, przy czym notowania wszystkich rodzajów mięsa wzrosły ze względu na szybsze tempo zakupów przez Chiny, a także rosnący popyt wewnętrzny na mięso drobiowe i wieprzowe w wiodących regionach produkcyjnych.
Wskaźnik cen produktów mlecznych wzrósł w ciągu miesiąca o 1,8%, średnio o 28% powyżej poziomu sprzed roku. Wzrost ten był spowodowany silnym popytem importowym na odtłuszczone i pełne mleko w proszku, podczas gdy ceny masła spadły po raz pierwszy od prawie roku ze względu na zwiększone dostawy eksportowe z Nowej Zelandii.