fbpx
Strona głównaCenyCeny żywca wieprzowego w Polsce będą rosły. Czy dopłaty do przechowalnictwa mają...

Ceny żywca wieprzowego w Polsce będą rosły. Czy dopłaty do przechowalnictwa mają sens?

Zbliżające się święta i napływający do Polski Uchodźcy – to zdaniem POLPIG dwa główne czynniki, które będą sprzyjały wzrostom cen żywca wieprzowego w naszym kraju, nawet pomimo rosnącego kursu złotówki.

Jak informuje POLPIG, obecnie w klasie E płacą 8,65 zł/kg, co oznacza wzrost ceny o 0,15 zł t/t, a cena ma nadal rosnąć. Wymienione wyżej czynniki to jedno, natomiast kolejnym ważnym czynnikiem wywierającym presję na ceny w kraju ma być zmniejszona podaż tuczników; w ciągu ostatnich 3 miesięcy do Polski trafiło z Danii o 18 proc. mniej warchlaków.

Ceny rosną także w innych krajach Unii Europejskiej; w Niemczech o 3 centy do 1,95 euro za kilogram. Jeszcze większe wzrosty notowano we Francji – 11 centów, w Danii – 10 centów i w Hiszpanii – 7 centów.

W obecnej sytuacji rynkowej dość dziwnym pomysłem wydaje się być pomysł dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny; zwiększony popyt w połączeniu z niską podażą powodują, że część ubojni rozważa wprowadzenie 4-dniowego tygodnia pracy, bo nie może wykorzystać swoich mocy przerobowych. Być może pieniądze lepiej byłoby wykorzystać na zapobieganie skutkom rosnących kosztów produkcji.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.