Obecnie podmioty skupowe w Polsce płacą za żywiec wieprzowy średnio 4,65 zł/kg, a w klasie E 6,25 zł/kg. Ceny są stabilne także w Niemczech, gdzie płącą średnio 1,42 euro/kg. Co jednak istotne, pewne sygnały mogą zwiastować podwyżki cen żywca.
Nieśmiałe podwyżki mają już miejsce na kilku rynkach europejskich, m.in. we Francji (o 5 centów), w Danii (3 centy) i w Holandii (1 cent). Jak informuje KZP-PTCH, podwyżki są spowodowane przede wszystkim rosnącym zainteresowaniem mięsem ze strony Chin i innych krajów azjatyckich.
W Niemczech natomiast nie jest obecnie zagrożona płynność sprzedaży żywca, a nadwyżki “świąteczne” zostały zagospodarowane.
Jak podaje KZP-PTCH, perspektywicznym dla europejskiego mięsa rynkiem może być rynek amerykański; tam bowiem ceny w skupach przekroczyły już 2 euro/kg, czyniąc europejskie mięso konkurencyjnym cenowo.
Kolejnymi czynnikami, które powinny wpłynąć na podwyżki cen żywca są: luzowanie obostrzeń związanych z pandemią covid-19 i otwarcie kanału HoReCa oraz upragnione rozpoczęcie sezonu grillowego.