W większości państw Unii Europejskiej, poza nielicznymi wyjątkami, ceny żywca wieprzowego utrzymują się na niezmiennym poziomie. Analitycy widzą jednak szanse na wzrost popytu, a tym samym na wzrost cen.
Chodzi przede wszystkim o potencjalny wzrost popytu w kanale HoReCa (sektorze hotelarskim i gastronomicznym), oczekiwany w związku z masowymi szczepieniami przeciwko Covid-19. Kolejnym impulsem może być sezon grillowy, jednak w tym przypadku decydujące znaczenie będzie miał przebieg pogody.
Tymczasem niezmiennie dużym zainteresowaniem europejskie mięso cieszy się w w Azji; ceny przede wszystkim w Hiszpanii napędzają Chiny.
W kraju natomiast, jak już wspomnieliśmy, bez większych zmian; średnia cena tuczników w wadze żywej to 4,92 zł/kg, zaś w klasie E 6,60 zł/kg.
Źródło: KZP-PTCH