Ceny żywca wieprzowego spadają. Powodem… wieprzowina jadąca do nas z Belgii

Obecnie ceny żywca wieprzowego kształtują się średnio na poziomie 4,64 zł/kg i 6,25 zł/kg w klasie E wobec odpowiednio 4,92 i 6,60 zł/kg przed tygodniem. Specjaliści z KZP-PTCH jako główne powody spadku cen podają przedłużający się lockdown, opóźnienie sezonu grillowego i… import wieprzowiny z Belgii.

Belgijska wieprzowina na naszym rynku powoduje, że spada zainteresowanie surowcem krajowym. A jak wygląda sytuacja w Europie? Bardzo różnie. Podczas gdy ceny w Danii i Francji wzrosły (o odpowiednio 4 i 3 centy), to w Hiszpanii cena zatrzymała się na wysokim poziomie, natomiast Belgii spadła o 2 centy.

Po długiej stabilizacji 21 kwietnia spadła cena na kluczowym rynku niemieckim (o 8 centów do 1,42 eur/kg wbc). Największym problemem jest obecnie utrzymujący się ograniczony popyt związany z blokadą sektora HoReCa (hotelarskiego i gastronomicznego) a także chłodna wiosna, która odwleka rozpoczęcie sezonu grillowego.

Źródło: KZP-PTCH

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności