Producenci drobiu długa będą jeszcze będą liczyć straty jakie ponieśli wyniku epidemii ptasiej grypy. Nie osłodzą im tego nawet odnotowane w tym miesiącu podwyżki cen skupu żywca drobiowego.
– Indyki kupowano przeciętnie po 8,69 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena kurcząt brojlerów, tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 6,13 zł/kg i była o 3 gr/kg niższa niż przed miesiącem. Za gęsi tuczone dostawcy uzyskiwali 14,67 zł/kg, o 6,5% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 7,31 zł/kg, odpowiednio o 1% i 3,5% wyższym niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem gęsi tuczone były droższe o 63%, kurczęta brojlery – o 49%, kaczki – o 48%, a indyki – o 33,5% – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Natomiast zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami średnio po 9,13 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła14,69 zł/kg i była o 6,5% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej. Jak podają eksperci KOWR W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 32%, a tuszki indyków – o 27%.