… od unijnej średniej. W październiku unijne ceny wieprzowiny utrzymały tendencję spadkową. Jedynie producenci w Szwecji mogli zacierać ręce – tam ceny wzrosły o ok. 4%. I, pomimo, że i Polska ze spadkowego trendu się nie wyłamała, to i tak nasze ceny są powyżej średniej unijnej.
W październiku br. ceny wieprzowiny obniżyły się we wszystkich krajach Wspólnoty, poza Maltą, gdzie utrzymały się na dotychczasowym poziomie oraz Szwecją, gdzie wzrosły o 4,2%. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała
się w tym okresie na poziomie 142,60 EUR/100 kg, tj. była o 8,1% niższa niż we wrześniu br.
W dalszym ciągu nie widać szans na poprawę sytuacji w unijnym sektorze wieprzowiny. O trudnej sytuacji na rynku wspólnotowym świadczą postępujące spadki cen trzody chlewnej w Danii, która uchodzi za jeden z najbardziej stabilnych rynków w Unii.
W październiku br. największą miesięczną dynamikę spadku cen wśród krajów Wspólnoty
zanotowano w:
– Portugalii (-13,9%),
– Hiszpanii (-13,1%),
– Rumunii (-11,7%),
– Belgii (-10,5%),
– Holandii (-10,5%),
– Czechach (-9,9%),
– Francji (-9,8%),
– Danii (-9,5%),
– Węgrzech (-8,7%),
– Luksemburgu (-8,3%),
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w październiku br. spadła o 4,9% do poziomu 144,70 EUR/100 kg. I, mimo, że nie jest to dobra wiadomość, to na pocieszenie możemy powiedzieć, że i tak ceny wieprzowiny na rodzimym rynku były o około 1,5% wyższe od średniej ceny dla całej Wspólnoty.
Renata Struzik źródło: FAMMU/FAPA