fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsaCeny tuczników: zamiast wzrosnąć - spadły

Ceny tuczników: zamiast wzrosnąć – spadły

To wieści dość nieoczekiwane, można bowiem było oczekiwać wzrostu cen żywca, tymczasem, jak informuje KZP-PTCH, opóźniający się sezon grillowy, nagromadzone zapasy karkówki i w końcu poszukiwania przez importerów tańszego surowca poza granicami kraju powodują spadek jego cen.

Tymczasem średnie ceny zarówno w wadze żywej jak i w klasie E spadły w relacji tygodniowej o 0,05 zł/kg i wynoszą odpowiednio 5,2 i 7 zł/kg. Z kolei cena na kluczowym rynku niemieckim utrzymała się na poziomie 1,54 EUR/kg (wbc).

Sytuacja na rynku wieprzowiny nie napawa to optymizmem, i chociaż cena wydaje się być całkiem niezłą, to sytuacja hodowców, szczególnie tych niedysponujących własnym zapleczem paszowym wydaje się być bardzo trudna. Hodowcom sen z powiek spędza również rozpoczynający się właśnie sezon zwiększonego występowania afrykańskiego pomoru świń.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.