To wieści dość nieoczekiwane, można bowiem było oczekiwać wzrostu cen żywca, tymczasem, jak informuje KZP-PTCH, opóźniający się sezon grillowy, nagromadzone zapasy karkówki i w końcu poszukiwania przez importerów tańszego surowca poza granicami kraju powodują spadek jego cen.
Tymczasem średnie ceny zarówno w wadze żywej jak i w klasie E spadły w relacji tygodniowej o 0,05 zł/kg i wynoszą odpowiednio 5,2 i 7 zł/kg. Z kolei cena na kluczowym rynku niemieckim utrzymała się na poziomie 1,54 EUR/kg (wbc).
Sytuacja na rynku wieprzowiny nie napawa to optymizmem, i chociaż cena wydaje się być całkiem niezłą, to sytuacja hodowców, szczególnie tych niedysponujących własnym zapleczem paszowym wydaje się być bardzo trudna. Hodowcom sen z powiek spędza również rozpoczynający się właśnie sezon zwiększonego występowania afrykańskiego pomoru świń.