Obecnie rolnicy sprzedając tuczniki na wagę żywą otrzymują średnio stawkę 4,06 zł/kg, zaś w kl. E można otrzymać średnio 5,40 zł/kg, zatem średnia cena skupu w porównaniu do cen z zeszłego tygodnia wzrosła o 20 gr. Sytuacja na rynkach sprawia, że trend wzrostowy ma się w najbliższym czasie utrzymać.
Wzrost cen tuczników to przede wszystkim zasługa sytuacji w Niemczech; tam bardzo szybko spada liczba zwierząt czekających na ubój. Zmniejsza się także ich masa ubojowa; te czynniki powodują, że nadwyżka żywca na rynku naszych zachodnich sąsiadów powinna niebawem zniknąć. W środę 17 lutego cena skupu w Niemczech wzrosłą do 1,21 €/kg (+2 ₵ t/t wbc).
Korzystne wiadomości napływają także z innych rynków; jak informuje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej, eksport wieprzowiny z UE do Chin jest nadal wysoki, co skutkuje mniejszą podażą na rynku wewnętrznym, na którym dodatkowo rośnie też zapotrzebowanie na surowiec.
Dziś 23 Luty oferowano mi po 5 zł/kg na zywo ale swin mam 25% mniej bo maciory wykasowalem o 30% na obecną chwilę. Mam swoje zboże głównie pszenica i kukurydza, podpisałem kontrakt po 1000 i 850zl za tonę. Przy tych cenach to świń nie opłaca się chorować poniżej 6 zł za kg żywej wagi.