fbpx
Strona głównaCenyCeny skupu tuczników w Europie rosną

Ceny skupu tuczników w Europie rosną

W krajach Unii Europejskiej (poza Polską) w ubiegłym tygodniu ceny skupu tuczników rosły 5-11 eurocentów za kg (wbc). Zasadniczymi impulsami popytowymi są: znoszenie obostrzeń Covid-19, sprzyjająca pogoda do rozpoczęcia aktywności grillowej, zbliżający się okres świąteczny oraz wzrost dostaw do krajów azjatyckich (poza Chinami).

Rosnący popyt zbiegł się z obniżoną podażą żywca wieprzowego, rosnącymi kosztami produkcji, transportu, energii i pasz, które dodatkowo zostały zwiększone w wyniku wojny w Ukrainie i problemów logistycznych. Likwidacja pogłowia macior w Unii Europejskiej, której doświadczyliśmy z powodu braku opłacalności produkcji przez długie miesiące, spowodowała spadek produkcji żywca. Mniejsza podaż tuczników będzie sprzyjała wzrostom cen skupu w kolejnych tygodniach.

Dynamika wzrostu cen skupu w ostatnim tygodniu została obniżona. Największe wzrosty w cennikach w stosunku do poprzedniego tygodnia zanotowano we Francji (+11₵), Belgii (+10₵), Austrii (+10₵), Danii (+8₵) i Hiszpanii (+8₵), gdzie niezadowoleni rolnicy protestowali w Madrycie, a strajk kierowców tirów dodatkowo pogłębił problemy logistyczne. Bardziej umiarkowane wzrosty cenowe zanotowano w Holandii (+5₵) – informuje ISN. Europejski rynek notuje wzrosty również cen mięsa wieprzowego.

W Niemczech rynek tuczników dalej pozostaje pod wpływem małej podaży żywca i ożywionego popytu ze strony ubojni. W notowaniach VEZG w dniu 23/03/2022 cena wzrosła do poziomu 1,92 €/kg (+7) w wadze poubojowej.

W kraju na rynku również zapanował większy optymizm, chociaż średnia cena tuczników w skupach w stosunku do poprzedniego tygodnia została utrzymana niezmienionym poziomie 8,50 zł/kg (wbc). Podaż tuczników nie jest wysoka, a w okresie przedświątecznym spodziewany jest wzrost popytu na żywiec wieprzowy. Wzrost cen skupu jest niezbędny, aby producenci żywca byli w stanie pokrywać rosnące koszy produkcji i zaopatrywać ubojnie w surowiec w dłuższej perspektywie czasu.

Źródło: POLPIG

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.