Ceny przetworów mlecznych nieznacznie w górę

Po pięciomiesięcznym okresie spadków, w listopadzie br. ceny zbytu przetworów mleczarskich nieznaczne wzrosły – informują ekonomiści z BGŻ. Średnia ważona cenna netto wszystkich artykułów mleczarskich objętych monitoringiem Ministerstwa Rolnictwa zwiększyła się o 0,15% w relacji miesięcznej, wobec obniżki o 0,3% w październiku br.

Pod koniec ubiegłego miesiąca większe spadki odnotowano jedynie w przypadku mleka w proszku, co jest zgodne z tendencjami globalnymi (w listopadzie światowe ceny OMP i PMP obniżyły się o około 16% w relacji miesięcznej).
,br>
W Polsce odtłuszczone mleko w proszku potaniało w przeciągu tygodnia o 4,7% zaś pełne o ponad 5%. Nieznaczne obniżyły się także ceny niektórych serów dojrzewających (Podlaski, Zamojski, Morski oraz ser typu Ementaler) – średnio o około 2% t/t.Drożeje natomiast masło konfekcjonowane i w blokach oraz większość przetworów świeżych. W analizowanym tygodniu w największym stopniu wzrosły ceny jogurtu naturalnego (o 1,2% w relacji tygodniowej do 386,90 zł/100 kg) oraz śmietany i śmietanki (o 0,8% do około 550 zł/100 kg).

Źródło: AgroTydzień nr 75
foto: Wrp.pl