Ceny produktów rolnych w styczniu

Zboża w górę, mięso w dół – tak ogólnie można podsumować styczeń na polskich rynkach rolnych. Są jednak wyjątki.

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące cen produktów rolnych w styczniu. Według tych informacji, w styczniu podrożały wszystkie zboża, poza pszenicą, która odnotowała spadek ceny (-5,8%).

W przypadku ceny kukurydzy obserwowany jest stopniowy spadek jej rocznej dynamiki, która w styczniu wyniosła 21,5% wobec 27,2% w grudniu ub. r. oraz 33,7% w listopadzie ub. r. Oznacza to, że na ceny tego ziarna stopniowo przestaje mieć wpływ ubiegłoroczna susza, a dokładniej mówiąc jej skutki w postacie znacznie mniejszej podaży.

W styczniu więcej płacono również za żywiec wołowy (+1,8% r/r), za to mnie za drób (-6,9% r/r), żywiec wieprzowy (-2,0% r/r) i mleko (-8,5% r/r). Mimo kontynuacji spadku cen żywca wieprzowego w ujęciu rocznym, jego tempo było najniższe od stycznia 2014 r. Według analityków sytuacja taka oznacza, że w I poł. 2016 r. osiągnięty zostanie dołek cyklu świńskiego i w II poł. br. rozpocznie się faza wzrostu cen wynikająca z popytu przewyższającego podaż.

Renata Struzik, źródło: Credit Agricole

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności