Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego, wzrosły w lutym 2019 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 0,1%), jak i w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego (o 2,8%).
W lutym 2019 r. średnio za pszenicę płacono w skupie 83,80 zł/dt, tj. więcej o 0,6% niż przed miesiącem i o 26,6% niż przed rokiem. Ceny targowiskowe pszenicy (94,19 zł/dt) wzrosły zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem (o 2,4%), jak i w stosunku do roku ubiegłego (o 16,6%).
Ceny żyta w skupie wyniosły 72,86 zł/dt i były wyższe o 0,6% w skali miesiąca i o 26,9% w skali roku. W transakcjach targowiskowych ceny żyta wyniosły 74,30 zł/dt i wzrosły o 1,1% w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 13,4% w stosunku do lutego 2018 r.
W lutym 2019 r. w skupie za ziemniaki płacono średnio 78,14 zł/dt, tj. więcej o 7,4% niż przed miesiącem i o 47,8% niż przed rokiem. W transakcjach targowiskowych średnia cena za 1 dt ziemniaków (138,99 zł) wzrosła zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem (o 12,9%), jak i z analogicznym okresu roku ubiegłego (o 58,8%).
W lutym 2019 r. ceny skupu żywca wołowego (6,39 zł/kg) spadły o 3,1% w skali miesiąca i o 1,2% w skali roku. Na targowiskach ceny tego żywca wyniosły 6,79 zł/kg i były niższe o 4,9% w porównaniu z poprzednim miesiącem. W stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku zanotowano spadek cen o 2,0%.
Ceny żywca wieprzowego w skupie kształtowały się na poziomie 4,16 zł/kg i były wyższe o 2,5% w porównaniu z poprzednim miesiącem, natomiast w odniesieniu do roku ubiegłego odnotowano spadek o 6,1%. Na targowiskach za 1 kg tego żywca płacono 5,12 zł, tj. więcej o 5,1% niż przed miesiącem i o 8,0% niż przed rokiem.
Ceny skupu drobiu rzeźnego kształtowały się na poziomie 3,75 zł/kg i były wyższe zarówno w stosunku do poprzedniego miesiąca (o 2,3%), jak i w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego (o 3,7%).
Za 1 hl mleka płacono w skupie 138,13 zł. Cena mleka w stosunku do ubiegłego miesiąca spadła o 1,9%, natomiast w odniesieniu do lutego 2018 r. wzrosła o 2,1%.
Tablica 1. Ceny skupu (bez VAT)
WYSZCZEGÓLNIENIE | 2018 | 2019 | ||||
I-VI | VII-XIIa | I | II | |||
w złotych | II 2018=100 | I 2019=100 | ||||
Ziarno zbóż
(bez siewnego) – za 1 dt |
||||||
Pszenica | 66,82 | 76,96 | 83,26 | 83,80 | 126,6 | 100,6 |
Żyto | 54,38 | 64,03 | 72,44 | 72,86 | 126,9 | 100,6 |
Jęczmień | 66,28 | 68,52 | 81,77 | 83,16 | 123,5 | 101,7 |
Pszenżyto | 62,21 | 69,15 | 77,33 | 77,90 | 126,9 | 100,7 |
Owies | 52,37 | 56,58 | 71,83 | 73,71 | 141,0 | 102,6 |
Kukurydza | 62,29 | 62,34 | 74,55 | 73,18 | 121,0 | 98,2 |
Ziemniaki – za 1 dt | 56,94 | 36,19 | 72,74 | 78,14 | 147,8 | 107,4 |
Żywiec rzeźny – za 1 kg | ||||||
Bydło (bez cieląt) | 6,65 | 6,49 | 6,60 | 6,39 | 98,8 | 96,9 |
w tym młode bydło | 6,81 | 6,73 | 6,77 | 6,49 | 98,0 | 95,8 |
Trzoda chlewna | 4,46 | 4,48 | 4,06 | 4,16 | 93,9 | 102,5 |
Drób | 3,63 | 3,90 | 3,67 | 3,75 | 103,7 | 102,3 |
Mleko – za 1 hl | 133,48 | 134,76 | 140,77 | 138,13 | 102,1 | 98,1 |
a Dane wstępne
Źródło: GUS