Już od trzech miesięcy nieprzerwanie rośnie indeks cen Global Dairy Trade (GDT). Wczorajsza aukcja (09.06.2017) na platformie aukcyjnej GDT w Nowej Zelandii potwierdziła ten trend. Indeks cen GDT wzrósł już szósty raz z rzędu, jest to najdłuższa seria wzrostów od przełomu 2014 r. i 2015 r.
Indeks cen GDT podczas aukcji 9 czerwca zwiększył się do 1 096 pkt. wobec 1 089 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 16 maja br. (wzrost o 0,6%). Było to jednak poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii.
W kierunku zwiększenia indeksu oddziaływały wyższe ceny 6 z 8 jego składowych, wśród których najsilniej wzrosły ceny sera Cheddar (+14,5%). Największy spadek cen odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (-2,9%). Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 22 004 t wobec 21 236 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT odbędzie się 20 czerwca.
Według ekspertów, światowy rynek mleka znajduje się u szczytu cyklu i w III kw. br. wejdzie w spadkową fazę. Będzie to spowodowane stopniową odbudową produkcji mleka wśród jego głównych eksporterów przy jednoczesnej stabilizacji światowego popytu na produkty mleczne.
źródło: Credit Agricole