Ceny owoców i warzyw

0
473

Na początku grudnia relatywnie wysoka temperatura zmusiła producentów do zwiększenia podaży rynkowej warzyw, co skutkowało niewielką obniżką ich cen. Spółdzielnie ogrodnicze taniej niż przed tygodniem skupowały przede wszystkim ogórki spod osłon – o 22% (po 4,00 zł/kg), kalafiory – o prawie 7% (średnio po 1,66 zł/kg), buraki ćwikłowe – o ponad 4% (po 0,44 zł/kg) oraz selery – o 3% po 1,00 zł/kg. N

Względem końca listopada podrożały głównie pomidory spod osłon – o prawie 8% do 5,17 zł/kg. W wyniku dobrych zbiorów, tegoroczne ceny skupu warzyw kształtują się na poziomie o około 20% niższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W największym stopniu potaniały ziemniaki, których produkcja jest o blisko 25% wyższa od ubiegłorocznej. W skupie spadek wyniósł ponad 55% (do 0,31 zł/kg), za´s na targowiskach – 44% do 47,20 zł/dt. Na krajowym rynku owoców dominują wzrostowe tendencje cen. Spółdzielnie ogrodnicze płacą o ponad 9% mniej w relacji tygodniowej za gruszki oraz na poziomie cen sprzed tygodnia za jabłka deserowe. O żywienie w handlu owocami widać także na rynkach hurtowych, co wynika miedzy innymi z rosnącego popytu eksportowego. Na początku grudnia podrożały głównie jabłka Szampion, Ligol, Jonica oraz Jonagold.

źródło: AgroTydzień nr 27 – Bank BGŻ
opr. MS
Wrp.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności