Ceny owoców i warzyw

Na rynku owoców zakończył się skup jabłek przemysłowych, utrzymuje się natomiast stosunkowo wysoka podaż jabłek deserowych, co przekłada się na stabilizację ich cen. Pod koniec listopada spółdzielnie ogrodnicze płaciły za nie średnio 1,86 zł/kg, tj. więcej o 0,5% w relacji tygodniowej oraz prawie 2-krotnie w stosunku do analogicznego okresuubiegłego roku.

Po ostatnich silnych podwyżkach, w analizowanym tygodniu potaniały z kolei gruszki, za które płacono przeciętnie 2,28 zł/kg, tj. prawie 10% mniej niż w połowie ubiegłego miesiąca.

Podobne tendencje odnotowuje się na rynkach hurtowych. Nieznacznie tanieją jabłka i gruszki zarówno krajowe jak i pochodzące z importu. Ceny owoców cytrusowych w ostatnich tygodniach utrzymują się na stabilnym poziomie. Na krajowym rynku warzyw wraz z końcem sezonu skupowego zaczynają dominować wzrostowe tendencje cen.W spółdzielniach ogrodniczych podrożały przede wszystkim warzywa spod osłon – pomidory o prawie 22% do 4,79 zł/kg zaś ogórki o ponad 9% do 5,13 zł/kg.

Zwiększają się tak że ceny kapusty białej, zarówno w relacji tygodniowej jak i rocznej – odpowiednio o 8% i 35% – na co ma wpływ popyt krajowy oraz rosnący eksport na wschód. Ceny ziemniaków w skupie utrzymują się na poziomie 0,32- 0,33 zł/kg, zaś w obrocie targowiskowym wzrosły w relacji tygodniowej o około 2% do 46 zł/dt. Najwyższe ceny utrzymują się w województwach opolskim oraz zachodniopomorskim – około 70 zł/dt, najniższe natomiast w województwach świętokrzyskim (28 zł/dt) oraz mazowieckim i łódzkim (około 35-39 zł/dt).

Agro Tydzień
Bank BGŻ
opr. MS
Wrp.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności