Według informacji Komisji Europejskiej bardzo dobra koniunktura na światowym rynku mleka w 2007r. przełożyła się na wzrost cen skupu we wszystkich monitorowanych państwach członkowskich UE. W listopadzie w Irlandii za 100 kg surowca płacono przeciętnie 42,3 EUR, na Cyprze (gdzie to tej pory mleko w skupie było najdroższe) – 41,9 EUR, w Holandii 41,3 EUR, a w Luksemburgu 41,2 EUR. N
Wbrew oczekiwaniom natomiast, najniższe ceny odnotowano w tych krajach, w których dostawy mleka rosły najszybciej – na Łotwie (27,5 EUR/100kg) oraz na Litwie (24,2 EUR/100kg). Pomimo silnego wzrostu cen surowca, w listopadzie następuje stopniowy spadek cen masła w blokach (przede wszystkim w Niemczech – do 360 EUR/100 kg) oraz OMP (do 240 EUR/100 kg w Holandii), w dalszym ciągu rosną natomiast ceny serów (Edam – ok. 400 EUR/100kg). Pomimo rekordowo słabego dolara (1,47 USD/EUR) wywóz większości przetworów mlecznych z UE w okresie od stycznia do września 2007r. był znacząco wyższy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Eksport odtłuszczonego mleka w proszku zwiększył się ponad 2-krotnie i osiągnął 162 tys. t, wywóz serów wzrósł o 7% do 443 tys. t, mleka skondensowanego o 10% do 174 tys. t, a serwatki o 16% do 278 tys. t. Zmniejszył się natomiast wywóz pełnego mleka w proszku (PMP) – o 15% do 290 tys. ton, a także masła (wraz z tłuszczem maślanym) o 4% do 182 tys. t (ekwiwalent masła) i – wyraźniej (-28%) kazeiny, do 21 tys. t. Na rynku ´światowym obserwowany jest dalszy wzrost cen serów i masła (do odpowiednio 5100 USD/t sera Cheddar oraz 4250 USD/t masła) oraz stabilizacja w zakresie cen proszków mlecznych na poziomie 4850 USD/t za OMP oraz 4900 USD/t za PMP.
opr. MS
Wrp.pl
źródło: Agro Tydzień – Bank BGŻ