Na światowym rynku mleka obserwuje się stopniową stabilizację cen przetworów mleczarskich. Ceny masła, po osiągnięciu w czerwcu rekordowego poziomu z listopada ub. r., w lipcu nieznacznie obniżyły się (o ponad 1% do 3850 USD/t) w wyniku ich spadku na rynku amerykańskim oraz dalszego osłabienia dolara, co ma coraz większe przełożenie na rynek globalny.
Podrożało – o około 1,5% do 3550 USD/t – odtłuszczone mleko w proszku. Obecnie głównym eksporterem OMP są Stany Zjednoczone, które w ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. sprzedały prawie 190 tys. t produktu na rynku zagraniczne, podczas gdy UE 27, dotychczas czołowy producent i eksporter mleka w proszku – 78 tys. t. Wraz z wyczerpywaniem się z końcem 2007r. zapasów OMP w USA jego cena systematycznie rośnie.
Biorąc pod uwagę małe znaczenie USA na rynku pełnego mleka w proszku oraz brak jego zapasów w Nowej Zelandii, w ostatnim okresie zwiększa się różnica w cenach PMP i OMP, osiągnąwszy w lipcu br. 450 USD/t (w 2006r. i 2007r. ceny były bardzo do siebie zbliżone). Przewiduje się, iż w kolejnych miesiącach ceny PMP utrzymują się na wysokim poziomie.
opr. i foto: MS/Wrp.pl