Ceny jaj, podobnie, jak większości produktów rolno-spożywczych, spadają. W styczniu 2015 r. były niższe, niż miesiąc wcześniej. Pocieszający jest jednak fakt, że pozostają one na wyższym poziomie niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
W styczniu 2015 r. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 132,9 EUR/100 kg i była o 4,6% niższa niż w grudniu 2014 r. i o 4,3% wyższa niż rok wcześniej. Jaja były tańsze, ponieważ spadły koszty produkcji, w tym ceny pasz i zbóż. W skali miesiąca ceny jaj spadły w 17 państwach członkowskich, najbardziej w Portugalii, Belgii i Holandii (-11%), w Polsce zaś tylko o 2,4%, przez co były o 0,2% wyższe, niż unijna średnia.
W stosunku do stycznia 2014 r., ceny polskich jaj podniosły się o ok. 12%. W styczniu br. wzrost cen jaj zanotowano w 7 państwach UE – największy na Litwie (+6%), która od początku roku weszła do strefy euro. Najdrożej sprzedawano jaja tradycyjnie we Włoszech (201 EUR/100 kg), a najtaniej w Belgii i Holandii (106-108 EUR/100 kg). Po pierwszych dwóch tygodniach lutego br. notowania jaj w UE obniżyły się wobec stycznia o 1,5% do 130,8 EUR/100 kg.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA