Ceny drobiu poszybują w górę

Opłacalność produkcji drobiu na świecie w 2016 roku powinna się poprawić – tak prognozują analitycy Rabobanku.

W I kwartale 2016 roku marża producentów drobiu się poprawia. Poprzedni rok dla hodowców drobiu nie należał do najlepszych – na rynku mięsa białego wystąpiła nadpodaż, przez co jego ceny spadły, a wraz z nimi opłacalność produkcji. Poprawa tej sytuacji to zasługa głównie rosnącego popytu i mniejszego wzrostu podaży w największych regionach produkcji, czyli w USA, Chinach, Tajlandii i w Europie. To z kolei oznacza podwyżki cen.
W 2015 roku ceny elementów kurcząt, które mają największy udział w handlu: piersi kurcząt, całych tuszek i przetworów oraz ćwiartek i udek kurcząt, znacznie się obniżyły, dwa ostatnie nawet o 50%. Jednak spadek ten obecnie został zahamowany, a w niedalekiej przyszłości ceny powinny zacząć rosnąć.
Jak podkreśla FAMMU/FAPA, w światowym handlu drobiem w 2016 r. coraz większą rolę będą odgrywali drugoplanowi eksporterzy np. Tajlandia, Malezja, Rosja i Ukraina.
Źródło: FAMMU/FAPA