Nadal nie mamy dobrych wiadomości dla producentów drobiu. Wprawdzie pieniądze oferowane na skupach za dostarczone kurczaki nie są już poniżej kosztów produkcji, ale ceny wciąż balansują na granicy opłacalności. Ile kosztuje mięso drobiowe?
– W dniach 3–9.08.2020 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,23 zł/kg, o 2 gr/kg taniej niż w poprzednim notowaniu i o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 4,29 zł/kg, o około 1% niższym niż tydzień i miesiąc wcześniej. Kurczęta były o 8% tańsze niż przed rokiem, a żywiec indyczy o 25% tańszy – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
W podobny sposób kształtują się ceny zbytu mięsa drobiowego. W pierwszym tygodniu sierpnia 2020 r. tuszki kurcząt patroszonych z szyjami zbywano średnio po 4,40 zł/kg, o 4% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz odpowiednio o 19% i 20% taniej niż przed miesiącem i rokiem. Za tuszki indyków patroszonych zakłady drobiarskie uzyskiwały przeciętnie 8,25 zł/kg, o 4 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej i o 2 gr/kg mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki potaniały o 8%.