Ceny cukru w górę

Niższe prognozy światowej produkcji po raz kolejny przyczyną wzrostów cen cukru na giełdowych parkietach. Główny producent cukru, Brazylia, już liczy posuszowe straty na plantacjach, a zapowiadane upalne i bezdeszczowe lato może tylko pogłębić braki w zbiorach trzciny cukrowej nawet do 4%.

Do obaw o ilość surowca na rynku dołączył koniec realizacji kontraktu majowego na cukier biały. Spodziewano się sprzedaży na poziomie 250 tysięcy ton, tymczasem zrealizowano zaledwie 40 tysięcy. Nie wiadomo skąd będzie pochodził cukier na majowe dostawy, ale wiadomo, że niska sprzedaż zrodziła wiele spekulacji. Może ona oznaczać mniejszy popyt na cukier, ale i być sygnałem uszczuplonej podaży. Analitycy są skłonni poprzeć drugą tezę, którą już potwierdzają zwyżki notowań. Nie duże, ale pozwalające przypuszczać, że trend wzrostowy znowu się rozpoczął. 
Agrobiznes z 25.04.2014 r.