Ceny jaj spożywczych w UE wzrosły do rekordowo wysokiego poziomu. W lutym br. średnia cena sprzedaży jaj spożywczych (klas wagowych L i M) na rynku unijnym wyniosła 150,8 EUR/100 kg i była o 10% wyższa niż w styczniu i aż o 42% wyższa niż przed rokiem. W stosunku do przeciętnej z ostatnich 5 lat, jaja były droższe o jedną trzecią.
W pierwszym tygodniu marca notowania nadal rosły – średnio o 10% w stosunku do poprzedniego tygodnia, sięgając 173 EUR/100 kg. W lutym br. w większości państw członkowskich UE zanotowano wzrost cen w skali miesiąca, najwyższy w Niemczech (24%), Polsce i Bułgarii (po 19%) oraz w Czechach i Holandii (po 15%).
Do głównych czynników wzrostu cen zalicza się wprowadzenie od początku tego roku unijnego zakazu produkcji jaj w klatkach tradycyjnych, wysokie ceny pasz i energii oraz prognozy 1% spadku produkcji jaj w UE w 2012 r. W niektórych państwach jednak trudno jest uzasadniać duże skoki cenowe. Przykładowo w Bułgarii, w ciągu 10 dni na przełomie lutego i marca jaja podrożały dwukrotnie. Bułgarskie ministerstwo rolnictwa domaga się od miejscowych producentów uzasadnienia przyczyn tak dużej podwyżki cen. Jeśli ministerstwo nie uzyska satysfakcjonującego wyjaśnienia, zwróci się do urzędu ochrony konkurencji o wszczęcie dochodzenia, podejrzewa bowiem wystąpienie zmowy cenowej.
Źródło: FAMMU/FAPA, KE, ThePoultrySite z dn. 06.03.2012