fbpx

Cenne jaja

Ceny jaj spożywczych w UE wzrosły do rekordowo wysokiego poziomu. W lutym br. średnia cena sprzedaży jaj spożywczych (klas wagowych L i M) na rynku unijnym wyniosła 150,8 EUR/100 kg i była o 10% wyższa niż w styczniu i aż o 42% wyższa niż przed rokiem. W stosunku do przeciętnej z ostatnich 5 lat, jaja były droższe o jedną trzecią.

W pierwszym tygodniu marca notowania nadal rosły – średnio o 10% w stosunku do poprzedniego tygodnia, sięgając 173 EUR/100 kg. W lutym br. w większości państw członkowskich UE zanotowano wzrost cen w skali miesiąca, najwyższy w Niemczech (24%), Polsce i Bułgarii (po 19%) oraz w Czechach i Holandii (po 15%).

Do głównych czynników wzrostu cen zalicza się wprowadzenie od początku tego roku unijnego zakazu produkcji jaj w klatkach tradycyjnych, wysokie ceny pasz i energii oraz prognozy 1% spadku produkcji jaj w UE w 2012 r. W niektórych państwach jednak trudno jest uzasadniać duże skoki cenowe. Przykładowo w Bułgarii, w ciągu 10 dni na przełomie lutego i marca jaja podrożały dwukrotnie. Bułgarskie ministerstwo rolnictwa domaga się od miejscowych producentów uzasadnienia przyczyn tak dużej podwyżki cen. Jeśli ministerstwo nie uzyska satysfakcjonującego wyjaśnienia, zwróci się do urzędu ochrony konkurencji o wszczęcie dochodzenia, podejrzewa bowiem wystąpienie zmowy cenowej.
Źródło: FAMMU/FAPA, KE, ThePoultrySite z dn. 06.03.2012

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.