W środę odbyła się konferencja „Cenimy zdrowie – stawiamy na żyto” oraz w finał VIII Ogólnopolskiego Konkursu Piekarsko-Cukierniczego.
Tegoroczne seminarium poświęcone było wykorzystaniu żyta w piekarstwie i cukiernictwie. Wykładowcy przybliżyli słuchaczom aspekty technologiczne, zdrowotne i marketingowe, zachęcając do wykorzystania żyta nie tylko do produkcji pieczywa, lecz także ciast i przekąsek, by zagospodarować niszę na rynku wypieków.
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk wręczył dyplomy laureatom konkursu. W tym roku komisja wybierała najlepsze produkty piekarnicze spośród zgłoszeń 11 firm z całej Polski, w kategoriach: chleb żytni, chleb mieszany, pieczywo drobne z udziałem mąki żytniej, przekąski i wyroby ciastkarskie z udziałem mąki żytniej.
Wydarzeniu towarzyszyła wystawa wypieków biorących udział w konkursie.
AT za MRiRW