Hiszpańska cebula „Cebolla Fuentes de Ebro” została wpisana na unijną listę nazw chronionych produktów.
Chronioną Nazwę Pochodzenia z Hiszpanii otrzymała cebula pochodząca z rejonu Aragonia. Słodka odmiana cebuli „Cebolla Fuentes de Ebro” jest warzywem występującym autochtonicznie we Wspólnocie Autonomicznej Aragonii, bardzo pozytywnie ocenianym przez konsumentów dzięki swoim wysokim walorom smakowym, związanym głównie z soczystością i niewielką pikantnością. Wyróżnia się wśród innych warzyw uprawianych na tym obszarze ze względu na jej cechy charakterystyczne – odznacza się grubymi łodygami, biało-słomkowym zabarwieniem łusek zewnętrznych oraz białymi, gąbczastymi łuskami wewnętrznymi. Podstawową cechą charakterystyczną tej odmiany cebuli jest jej łagodny smak; potocznie mówi się o niej, że „nie szczypie i jest lekko słodkawa”.
(mat)