Cebula odporna na mączniaka rzekomego

0
1471

Cebula biała jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce i na świecie. Dzięki odpowiednim odmianom oraz sposobom przechowania dostępna jest na rynku warzyw świeżych przez cały rok.

Z rolniczego punktu widzenia cechą charakterystyczną tego gatunku jest bardzo mała zdolność do ograniczania wzrostu chwastów na polu, jak też podatność na choroby grzybowe, szczególnie w lata ciepłe i wilgotne. Stosowanie coraz nowszych substancji aktywnych fungicydów staje się niezbędne ze względu na uodparnianie się patogenów. Przez to ochrona chemiczna roślin staje się coraz droższa, a ponadto odbiorcy i konsumenci coraz wnikliwiej sprawdzają jaką chemię” w danej uprawie zastosowano. Natomiast firmy nasienne od lat prowadza hodowlę mającą na celu wyhodowanie odmian odpornych lub wysoce tolerancyjnych na ważniejsze choroby.

W cebuli taką chorobą jest mączniak rzekomy (Peronospora destructor). Choroba ta występuje co roku w mniejszym lub większym nasileniu zależnie od pogody – wilgoć i ciepło miesięcy letnich sprzyja rozprzestrzenianiu patogenu. Bywa tak, że w ciągu kilkunastu godzin szczypior zostaje praktycznie zniszczony przez mączniaka. Ponadto coraz popularniejsza uprawa cebul ozimych umożliwia patogenowi łatwiejsze zimowanie i doskonale ułatwia cykl przetrwania, a pierwsze infekcje mączniaka można zaobserwować już w maju. W tym sezonie firma Bejo Zaden jako pierwsza w Polsce wprowadziła do sprzedaży odmianę cebuli Hylander – genetycznie odpornej na mączniaka rzekomego. Jest to odmiana typu Rijnsburger średnio wczesna plenna, nadającą się do długiego przechowywania, cebule są twarde okryte mocną łuską. Odporność uzyskano tradycyjnymi metodami hodowli odmian, a więc nie jest to odmiana genetycznie zmodyfikowana. Dzięki odporności odmiana ta jest doskonała propozycją nie tylko dla upraw konwencjonalnych, ale integrowanych i ekologicznych. Szczególnie plantatorzy upraw ekologicznych, dla których cebula jest gatunkiem bardzo trudnym w uprawie docenią walory zdrowotne tej odmiany. Mączniak rzekomy na plantacjach ekologicznych często stanowi czynnik nie do opanowania, powodując ogromne straty jakości i plonu.

Plantatorzy uprawiając tradycyjne odmiany cebuli mogą starać się wybrać odmianę bardziej tolerancyjną na mączniaka dzięki wczesności jak Spirit, Alonso. Budują one plon wcześniej i wymagają krótszego okresu ochrony. Także uprawa cebuli z wczesnej dymki np. odmiany Jetset, Troy, Hercules daję szansę uzyskania wcześniejszego plonu jeszcze przed letnim szczytem infekcyjnym. Trzeba pamiętać również o umiejscawianiu plantacji cebuli w miejscach przewiewnych i odsłoniętych, co umożliwia szybsze osychanie roślin po rosie czy opadach.