Kolejny tydzień listopada przynosi dalsze zwyżki cen bydła mięsnego, które widoczne są we wszystkich kategoriach i dotyczą już zarówno byków, jałówek jak i krów. Jak zatem wyglądają ceny bydła mięsnego na dzień 21.11.2024?
Obecnie właściwie wszystkie zakłady i firmy skupujące podnoszą cenniki, gdyż podaż bydła jest cały czas niewystarczająca, a poza tym czwarty kwartał roku to już tradycyjnie czas sezonowych podwyżek cen. Na rynku nie widać zatem obecnie żadnych sygnałów, aby ta sytuacja się odwróciła co jest niewątpliwie dobrym znakiem dla hodowców.
Bardzo dobrze sytuację na rynku bydła mięsnego widać w publikowanych z pewnym opóźnieniem danych Ministerstwa Rolnictwa. Z danych wynika, że od 4 do 10 listopada br. stawki wynosiły odpowiednio- za byki średnio 11,44 zł/kg, za krowy 8,63 zł/kg, a za jałówki 10,83 zł/kg. W przypadku rozliczeń poubojowych było to natomiast odpowiednio- 20,80 zł/kg za byki w klasie R, za krowy w klasie R 18,38 zł/kg, a za jałówki 21,74 zł/kg.
Te ceny pokazują z kolei, że wzrosty są całkiem solidne, bo ceny były o 1,5 proc. wyższe niż przed miesiącem i aż o 7 proc. wyższe porównując dane rok do roku.
Ceny na dzień 21.11.24 na podstawie ankiety telefonicznej:
W przypadku skupu w wadze żywej obowiązują następujące ceny:
– byki – 14,2 zł netto/kg
– jałówki 7,3 -13,3 zł netto/kg
– krowy 4,8 – 11 zł netto/kg
Za wagę bitą ciepłą WBC skupujący oferują następujące stawki
– byki 18,5 – 22,3 zł netto/kg
– jałówki 17,4 – 21,8 zł netto/kg
– krowy 13,5- 20,4 zł netto/ kg
Górne widełki cenowe obowiązują przy dostawach powyżej 10 sztuk i dotyczą bydła ras typowo mięsnych.
Rolnikowi 20 zł w sklepie 60