Burak niekwestionowanym liderem opłacalności. A jak rentowność produkcji pozostałych upraw?

Kalkulacje kosztów produkcji za styczeń 2024 jakie opublikował niedawno Wielkopolski Ośrodek Doradztwa rolniczego w Poznaniu wskazują na burak cukrowy jako lidera opłacalności, choć w zestawieniu jest jeszcze kilka upraw, które przekraczają dochód 2 tys. zł z hektara.

baner kuhn

Ubiegły rok był niezwykle trudny pod względem opłacalności w produkcji roślinnej i znalezienie upraw, które dały taki dochód jak buraki cukrowe jest właściwie niemożliwe. Wg. wyliczeń WODR przy plonie na poziomie 50 t/ha i kosztach na poziomie 7832,94 zł/ha, zysk z jednego hektara wliczając dopłaty bezpośrednie wyniósł 6177,63 zł/ha przy cenie buraka za tonę 215 zł.

Kolejną godną uwagi uprawą były z pewnością łubiny. W przypadku  łubinu żółtego koszty przy plonie 2 t/ha oszacowano na 3440,73, a dochód z dopłatami na 2066,49 zł/ha, przy cenie 2 tys. zł/t. Nieco lepiej wypadł łubin wąskolistny, który przy plonie 2,5 t/ha generował koszty 3631,53 zł/ ha, ale dawał zysk z dopłatami 2375,69 zł/ha, przy cenie 1,8 tys. zł/t.

Do poziomu zysku 2 tys. zł z hektara zbliżył się jeszcze tylko rzepak, ale zakładając, że udało się osiągnąć plon 4 tony z hektara. Wówczas koszty wg. WODR wynosiły 5885,68 zł/ha a zysk z dopłatami wyniósł 1797,63 zł/ha przy cenie 1750 zł.

Uprawą, która pozwoliła przekroczyć poziom 1 tys. zł zysku z hektara był jeszcze tylko słonecznik na ziarno. W tym przypadku przy kosztach na poziomie 3614,41 zł/ha mogliśmy osiągnąć zysk z dopłatami na poziomie 1385,59 zł/ha. /t.

Baner Samasz

Na plus pozwoliła wyjść także m.in. pszenica ozima, ale przy założeniu, że zebraliśmy jej minimum 6 ton z hektara i sprzedaliśmy po 770 zł za tonę. Generowała ona wówczas koszty na poziomie 4743,38 zł/ha i wraz z dopłatami pozwoliła na osiągnięcie wyniku na poziomie 578,53 zł/ha. Podobne zyski można było osiągnąć w przypadku pszenicy jarej.

Bez zaskoczenia pozostaje fakt, że ubiegły rok nie był korzystny dla kukurydzy ziarnowej. Koszty na hektar przy plonie 8,5 t/ha wyniosły wg. szacunków  6750,61 zł/ha, a strata przy sprzedaży po 710 zł/t wyniosła pomimo dopłat 453 zł/ha.

Na jeszcze większe straty narażeni byli rolnicy, którzy posiali żyto czy też grykę. W przypadku żyta przy plonie 4,5 tony/ha koszty oszacowano na  4025,95 zł/ha. Sprzedając po cenie 560 zł/t mimo dopłat strata wyniosła 823 zł/ha. Z kolei gryka przy plonie 1 t/ha kosztowała 3059,57 zł/ha, a sprzedając ją po 1500 zł/t pomimo dopłat strata była na poziomie 876,26 zł/ha.

Pełne wyliczenia wraz z metodologią można znaleźć tutaj: Kalkulacje rolnicze produktów roślinnych i produkcji zwierzęcej – styczeń 2024

źródło: WODR w Poznaniu

SDF baner
Baner KWS

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.