Kalkulacje kosztów produkcji za styczeń 2024 jakie opublikował niedawno Wielkopolski Ośrodek Doradztwa rolniczego w Poznaniu wskazują na burak cukrowy jako lidera opłacalności, choć w zestawieniu jest jeszcze kilka upraw, które przekraczają dochód 2 tys. zł z hektara.
Ubiegły rok był niezwykle trudny pod względem opłacalności w produkcji roślinnej i znalezienie upraw, które dały taki dochód jak buraki cukrowe jest właściwie niemożliwe. Wg. wyliczeń WODR przy plonie na poziomie 50 t/ha i kosztach na poziomie 7832,94 zł/ha, zysk z jednego hektara wliczając dopłaty bezpośrednie wyniósł 6177,63 zł/ha przy cenie buraka za tonę 215 zł.
Kolejną godną uwagi uprawą były z pewnością łubiny. W przypadku łubinu żółtego koszty przy plonie 2 t/ha oszacowano na 3440,73, a dochód z dopłatami na 2066,49 zł/ha, przy cenie 2 tys. zł/t. Nieco lepiej wypadł łubin wąskolistny, który przy plonie 2,5 t/ha generował koszty 3631,53 zł/ ha, ale dawał zysk z dopłatami 2375,69 zł/ha, przy cenie 1,8 tys. zł/t.
Do poziomu zysku 2 tys. zł z hektara zbliżył się jeszcze tylko rzepak, ale zakładając, że udało się osiągnąć plon 4 tony z hektara. Wówczas koszty wg. WODR wynosiły 5885,68 zł/ha a zysk z dopłatami wyniósł 1797,63 zł/ha przy cenie 1750 zł.
Uprawą, która pozwoliła przekroczyć poziom 1 tys. zł zysku z hektara był jeszcze tylko słonecznik na ziarno. W tym przypadku przy kosztach na poziomie 3614,41 zł/ha mogliśmy osiągnąć zysk z dopłatami na poziomie 1385,59 zł/ha. /t.
Na plus pozwoliła wyjść także m.in. pszenica ozima, ale przy założeniu, że zebraliśmy jej minimum 6 ton z hektara i sprzedaliśmy po 770 zł za tonę. Generowała ona wówczas koszty na poziomie 4743,38 zł/ha i wraz z dopłatami pozwoliła na osiągnięcie wyniku na poziomie 578,53 zł/ha. Podobne zyski można było osiągnąć w przypadku pszenicy jarej.
Bez zaskoczenia pozostaje fakt, że ubiegły rok nie był korzystny dla kukurydzy ziarnowej. Koszty na hektar przy plonie 8,5 t/ha wyniosły wg. szacunków 6750,61 zł/ha, a strata przy sprzedaży po 710 zł/t wyniosła pomimo dopłat 453 zł/ha.
Na jeszcze większe straty narażeni byli rolnicy, którzy posiali żyto czy też grykę. W przypadku żyta przy plonie 4,5 tony/ha koszty oszacowano na 4025,95 zł/ha. Sprzedając po cenie 560 zł/t mimo dopłat strata wyniosła 823 zł/ha. Z kolei gryka przy plonie 1 t/ha kosztowała 3059,57 zł/ha, a sprzedając ją po 1500 zł/t pomimo dopłat strata była na poziomie 876,26 zł/ha.
Pełne wyliczenia wraz z metodologią można znaleźć tutaj: Kalkulacje rolnicze produktów roślinnych i produkcji zwierzęcej – styczeń 2024
źródło: WODR w Poznaniu