Brazylijski eksport wieprzowiny osiąga szczyt pomimo Covid-19. Eksport wieprzowiny z Brazylii (w tym wszystkich świeżych i przetworzonych produktów) osiągnął 135 900 ton w pierwszych 2 miesiącach 2020 r. Oznacza to wzrost o 32,4% rok do roku.
Ze względu na nowe poziomy cen (wyższe o 23,9%) sprzedaż w tym okresie wygenerowała przychód w wysokości 319,1 mln USD, czyli o 66,2% wyższy niż odnotowany w pierwszych 2 miesiącach 2019 r., przy 192 mln USD.
Ricardo Santin, dyrektor wykonawczy brazylijskiego stowarzyszenia białek zwierzęcych (ABPA), powiedział: „Średnia cena eksportowa pozostaje wysoka, pod presją silnego azjatyckiego popytu na białko zwierzęce. Wpływ afrykańskiego pomoru świń na rynkach takich jak Chiny i Wietnam utrzymywał wysoki poziom dostaw, na poziomie typowym dla tego okresu. ”
W lutym odnotowano rekordowy wzrost zapotrzebowania na wieprzowinę w Chinach.
Według ABPA, szczególnie luty był wyjątkowym miesiącem dla tego sektora, głównie w przypadku Chin. Kraj azjatycki zażądał 161% więcej brazylijskiego mięsa wieprzowego w tym miesiącu.
Ogółem Brazylia sprzedała 67 400 ton w samym lutym. Liczba ta jest rekordowa dla miesiąca i przewyższyła ilość dostarczoną w tym samym okresie 2019 r. o 24,7%. Miesięczne przychody z eksportu osiągnęły 154,9 mln USD, 54,6% więcej niż wynik osiągnięty w drugim miesiącu 2019 r., przy 100,2 mln USD.
Źródło: Za Pig Press