W skutek kombinacji wzrostu popytu eksportowego na produkty mleczarskie oraz ograniczania podaży mleka surowego wynikającego z funkcjonowania systemu kwotowania produkcji mleka, wysokie ceny mleka w skupie – utrzymujące się od kilku miesięcy na poziomie około 103 zł /kg powodują wzrost kosztów produkcji przetworów mlecznych, a tym samym cen wyrobów gotowych – informuje Elżbieta Nitecka ze Związku Prywatnych Przetwórców Mleka.
Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego w czerwcu br. przetwórcy sprzedawali litr mleka spożywczego o zawartości tłuszczu wynoszącej 2-2,5% średnio po 1,29zł tj. o 6% procent drożej niż przed rokiem. W okresie od czerwca 2006 do czerwca 2007 taki sam wzrost cen zanotowano również w przypadku masła. W tym samym czasie śmietana zdrożała jedynie o 1%.
W handlu detalicznym podwyżki były nieco mniej dotkliwe – średnie ceny mleka oraz twarogów wzrosły w tym samym czasie o 4%, natomiast ser gouda mimo wzrostu ceny zbytu producenta o 5%, w handlu detalicznym zdrożał jedynie o 1%.
– Wraz z sezonowym spadkiem produkcji mleka surowego, w ostatnim kwartale bieżącego roku można spodziewać się dalszego wzrostu cen mleka w skupie. Zgodnie z prognozami pociągnie to za sobą dalsze podwyżki cen zbytu oraz cen detalicznych. W okresie od czerwca do grudnia br. prawdopodobnie najbardziej zdrożeją masło oraz sery dojrzewające odpowiednio o 10 i 9% w przypadku cen zbytu oraz o 5 i 4% w handlu detalicznym. Prognozowany wzrost cen twarogów wyniesie średnio 3% – mówi E. Nitecka z ZPPM.
Ze względu na wysokie ceny skupu mleka oraz dużą opłacalność eksportu największe firmy przetwórcze zapowiadają jeszcze dalej idące podwyżki.Obecna sytuacja zarówno na rynku krajowym jak i rynkach zagranicznych stawia pod znakiem zapytania opłacalność uczestnictwa firm mleczarskich w programie Szklanka mleka w szkole”. Zdaniem przedstawicieli branży ceny maksymalne mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 6 czerwca 2007r. (Dz. U. z 2007r. nr 102, poz. 691) są zbyt niskie i postulują ich jak najszybsze podniesienie.
Mimo że rok szkolny rozpocznie się za kilka tygodni firmy zwlekają z zawarciem umów na dostawy mleka i przetworów mlecznych do szkół, co może negatywnie wpłynąć na poziom spożycia tych produktów wśród uczniów.
opr. MS, Wrp.pl
N”