Brak mleka w skupie grozi wzrostem cen przetworów mlecznych

W skutek kombinacji wzrostu popytu eksportowego na produkty mleczarskie oraz ograniczania podaży mleka surowego wynikającego z funkcjonowania systemu kwotowania produkcji mleka, wysokie ceny mleka w skupie – utrzymujące się od kilku miesięcy na poziomie około 103 zł /kg powodują wzrost kosztów produkcji przetworów mlecznych, a tym samym cen wyrobów gotowych – informuje Elżbieta Nitecka ze Związku Prywatnych Przetwórców Mleka.

reklama
Baner Bayer

Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego w czerwcu br. przetwórcy sprzedawali litr mleka spożywczego o zawartości tłuszczu wynoszącej 2-2,5% średnio po 1,29zł tj. o 6% procent drożej niż przed rokiem. W okresie od czerwca 2006 do czerwca 2007 taki sam wzrost cen zanotowano również w przypadku masła. W tym samym czasie śmietana zdrożała jedynie o 1%.

W handlu detalicznym podwyżki były nieco mniej dotkliwe – średnie ceny mleka oraz twarogów wzrosły w tym samym czasie o 4%, natomiast ser gouda mimo wzrostu ceny zbytu producenta o 5%, w handlu detalicznym zdrożał jedynie o 1%.

reklama

– Wraz z sezonowym spadkiem produkcji mleka surowego, w ostatnim kwartale bieżącego roku można spodziewać się dalszego wzrostu cen mleka w skupie. Zgodnie z prognozami pociągnie to za sobą dalsze podwyżki cen zbytu oraz cen detalicznych. W okresie od czerwca do grudnia br. prawdopodobnie najbardziej zdrożeją masło oraz sery dojrzewające odpowiednio o 10 i 9% w przypadku cen zbytu oraz o 5 i 4% w handlu detalicznym. Prognozowany wzrost cen twarogów wyniesie średnio 3% – mówi E. Nitecka z ZPPM.

reklama

Ze względu na wysokie ceny skupu mleka oraz dużą opłacalność eksportu największe firmy przetwórcze zapowiadają jeszcze dalej idące podwyżki.Obecna sytuacja zarówno na rynku krajowym jak i rynkach zagranicznych stawia pod znakiem zapytania opłacalność uczestnictwa firm mleczarskich w programie Szklanka mleka w szkole”. Zdaniem przedstawicieli branży ceny maksymalne mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 6 czerwca 2007r. (Dz. U. z 2007r. nr 102, poz. 691) są zbyt niskie i postulują ich jak najszybsze podniesienie.

Mimo że rok szkolny rozpocznie się za kilka tygodni firmy zwlekają z zawarciem umów na dostawy mleka i przetworów mlecznych do szkół, co może negatywnie wpłynąć na poziom spożycia tych produktów wśród uczniów.

opr. MS, Wrp.pl

N”

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI