Bośnia i Hercegowina – rośnie ziemniaczany producent

Jak wynika z najnowszego raportu FAS USDA, potencjał produkcyjny na bośniackim rynku warzyw oszacowano na około 670,0 mln USD rocznie. W sumie w roku 2009 łączny obszar upraw warzyw w Bośni i Hercegowinie wynosił 70,914 ha, a łączny wolumen produkcji warzyw zamknął się wielkością 689,98 tys. ton.

Przede wszystkim najwięcej w Bośni zbierane jest ziemniaków oraz kapusty i pomidorów.
Tab. Struktura produkcji warzyw w Bośni i Hercegowinie.

Produkcja warzyw w tonach

2007

2008

2009

ziemniaki

387 239

424 860

413 658

kapusta

82 410

85 981

81 684

pomidory

33 287

40 647

46 333

zielona papryka

36 780

39 806

40 310

cebula

34 822

38 403

39 420

marchew

22 779

27 534

20 973

ogórki

21 686

24 955

25 743

fasola

10 418

12 922

14 906

czosnek

6 815

6 897

6 960

RAZEM

636 236

702 005

689 987

W roku 2009 łączny eksportu świeżych warzyw z Bośni i Hercegowiny wyniósł 74,1 tys. ton o łącznej wartości niecałych 40,0 mln USD. Najwięcej wyeksportowano pomidorów – niecałe 15,0 tys. ton, słodkiej papryki – ponad 11,0 tys. ton oraz po ponad 14,0 tys. ton ziemniaków i ziemniaków sadzeniaków. Ponadto spore ilości stanowiły cebula – niecałe 6,0 tys. ton oraz marchew – 3,8 tys. ton i warzywa kapustne – 3,4 tys. ton. Najwięcej bośniackich warzyw wysyłane jest do Turcji, Macedonii, Serbii oraz spośród państw unijnych do Holandii i Włoch.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie FAS USDA Attache Reports

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności