Jak wynika z najnowszego raportu FAS USDA, potencjał produkcyjny na bośniackim rynku warzyw oszacowano na około 670,0 mln USD rocznie. W sumie w roku 2009 łączny obszar upraw warzyw w Bośni i Hercegowinie wynosił 70,914 ha, a łączny wolumen produkcji warzyw zamknął się wielkością 689,98 tys. ton.
Przede wszystkim najwięcej w Bośni zbierane jest ziemniaków oraz kapusty i pomidorów.
Tab. Struktura produkcji warzyw w Bośni i Hercegowinie.
2007 |
2008 |
2009 |
|
ziemniaki |
387 239 |
424 860 |
413 658 |
kapusta |
82 410 |
85 981 |
81 684 |
pomidory |
33 287 |
40 647 |
46 333 |
zielona papryka |
36 780 |
39 806 |
40 310 |
cebula |
34 822 |
38 403 |
39 420 |
marchew |
22 779 |
27 534 |
20 973 |
ogórki |
21 686 |
24 955 |
25 743 |
fasola |
10 418 |
12 922 |
14 906 |
czosnek |
6 815 |
6 897 |
6 960 |
RAZEM |
636 236 |
702 005 |
689 987 |
W roku 2009 łączny eksportu świeżych warzyw z Bośni i Hercegowiny wyniósł 74,1 tys. ton o łącznej wartości niecałych 40,0 mln USD. Najwięcej wyeksportowano pomidorów – niecałe 15,0 tys. ton, słodkiej papryki – ponad 11,0 tys. ton oraz po ponad 14,0 tys. ton ziemniaków i ziemniaków sadzeniaków. Ponadto spore ilości stanowiły cebula – niecałe 6,0 tys. ton oraz marchew – 3,8 tys. ton i warzywa kapustne – 3,4 tys. ton. Najwięcej bośniackich warzyw wysyłane jest do Turcji, Macedonii, Serbii oraz spośród państw unijnych do Holandii i Włoch.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie FAS USDA Attache Reports