Biopaliwa a środowisko

0
432

Komisja Europejska opublikowała pierwszy z czterech zamówionych raportów dotyczących efektów pośredniej zmiany w użytkowaniu gruntów ze względu na uprawy energetyczne (ILUC). Opracowanie zostało przygotowane przez międzynarodowy instytut badań nad polityką żywieniową IFPRI. Autorzy raportu stwierdzają, że skutki zastępowania upraw na cele żywieniowe zostaną w części zrównoważone oszczędnościami wynikającymi ze stosowania biopaliw.

Wyliczono, że redukcja emisji CO2 do atmosfery na skutek wprowadzenia obligatoryjnego, 10% progu blendingu biopaliw w UE w 2020 roku wyniesie 17,8 mln ton. Natomiast z tytułu ILUC emisja wzrośnie o 5,3 mln ton CO2, co pozwala i tak na oszczędność rzędu 12,5 mln t. Wzmożona emisja dwutlenku węgla będzie głównie udziałem Brazylii (ze względu na oczekiwaną intensyfikację upraw trzciny cukrowej). Zniesienie barier celnych na bioetanol będzie skutkować zaś wzmożoną deforestacją w krajach trzecich, ale rosnące zużycie biopaliw zrównoważy bilans CO2 na świecie. Wg raportu, dla zaspokojenia popytu na biopaliwa ze strony UE światowa powierzchnia upraw będzie musiała zwiększyć się o 0,07%. Największy zysk w ograniczeniu emisji gazów ma dawać bioetanol wyprodukowany z cukru (z zawierających go roślin).

Zaskakującą tezą raportu jest natomiast stwierdzenie, że wzrost zużycia biopaliw ponad poziom 5,6% w UE może skutkować zwiększeniem pośredniej zmiany w użytkowaniu gruntów i tym samym spowodować, że prośrodowiskowe zalety biopaliw stracą rację bytu. Część analityków uznała to za efekt niedoskonałości modelu, jakiego użyto do predykcji.

Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie AgraNet, AgraFacts

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności