Bieżąca informacja o rolnictwie na świecie

Ograniczenie kwot produkcji cukruNowe zakłady produkujące biopaliwa we FrancjiNietypowa choroba mózgu u owiecSpadek cen drobiu w Wielkiej BrytaniiPlanowane szczepienia drobiu w HolandiiZapobieganie ptasiej grypie w USA

Ograniczenie kwot produkcji cukru

W 2006/07 roku gospodarczym kwoty produkcji cukru, izoglukozy i inuliny w krajach Unii Europejskiej będą o 13,6% mniejsze niż dotychczas, łącznie zmniejszą się z 18,3 mln ton do 15,8 mln ton. Ma to na celu zlikwidowanie dużych zapasów cukru w momencie wprowadzenia reformy rynku cukru. Ogólna kwota produkcji cukru została zmniejszona z 17,4 mln ton do 15,0 mln ton, izoglukozy – z 507681 do 448023 ton, a inuliny – 320718 do 273394 ton. Ograniczenie wysokości produkcji w poszczególnych krajach zostało określone za pomocą specjalnych współczynników. Ich zastosowanie powoduje, że w krajach, które wcześniej dysponowały wyższą kwotą cukru B produkcja zostanie w większym stopniu ograniczona.

(Agra Europe 2006, nr 2197, s. EP/3)
W.M.

Nowe zakłady produkujące biopaliwa we Francji

We Francji powstają kolejne zakłady produkujące biopaliwa. Według doniesień rządowych, w ich produkcję zostanie zainwestowany 1 miliard euro. W listopadzie ubiegłego roku wydano zezwolenia na budowę zakładów wytwarzających rocznie 1,8 mln ton biopaliw, a ostatnio – na produkcję kolejnego 1,1 mln ton. Powstanie 10 nowych przetwórni, co pozwoli na osiągnięcie w 2008 r. zakładanego celu – zwiększenia udziału biopaliw w paliwach tradycyjnych do 5,75%.

(Agra Europe 2006, nr 2197, s. N/1)
W.M.

Nietypowa choroba mózgu u owiec

U dwu owiec pochodzących z tego samego stada w centralnej Francji wykryto nietypową postać choroby mózgu. Należy ona do grupy tzw. przenośnych gąbczastych encefalopatii, zalicza się tu BSE oraz trzęsawkę – chorobę od dawna występującą u owiec. Jednak, według wstępnych ustaleń, ostatnio wykryta choroba nie jest typową postacią trzęsawki. Przypuszcza się, że może to być BSE lub nowa forma trzęsawki. Wykażą to szczegółowe badania, jednakże pełne testy biologiczne mogą zająć nawet rok.

(Agra Europe 2006, nr 2197, s. N/2)
W.M.

Spadek cen drobiu w Wielkiej Brytanii

Wystąpienie ptasiej grypy we Francji spowodowało, że wiele krajów, takich jak Japonia, Brazylia, Kanada, Tajlandia, Australia, zakazało importu francuskiego drobiu. Ponieważ w Wielkiej Brytanii spożycie drobiu utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie, jest ona obecnie głównym celem eksportu drobiu z Francji. W efekcie zwiększona podaż zaczęła wpływać na spadek cen. W ciągu dziesięciu dni ceny hurtowe spadły z 1,1 funta szterlinga (1,61 euro) za 1 kg do 0,48 funta (0,70 euro). Jest to katastrofa dla miejscowych producentów, którzy oceniają, że minimalna cena, przy której opłaca się im produkować wynosi 0,82 funta (1,20 euro). Ptasia grypa niszczy więc brytyjskich producentów nawet przed pojawieniem się w tym kraju.

(Agra Europe 2006, nr 2197, s. M/1)
W.M.

Planowane szczepienia drobiu w Holandii

Holenderskie władze zamierzają wprowadzić szczepienia drobiu przeciw ptasiej grypie. Nie będą one obowiązkowe – farmerzy sami mają decydować, czy chcą szczepić drób. Nie będzie to łatwa decyzja. Japończycy zapowiedzieli już, że wprowadzenie szczepień spowoduje zakaz importu holenderskiego drobiu. W ich ślad mogą pójść inne kraje. Szwajcaria poprosiła o szczegółowe informacje na temat zasad, według których będą prowadzone szczepienia. Jednocześnie farmerzy pamiętają o ogromnych stratach, jakie sprowadziła epidemia ptasiej grypy w tym kraju w 2003 r., kiedy trzeba było ubić około 1/3 pogłowia holenderskiego drobiu.

(Agra Europe 2006, nr 2197, s. M/2)
W.M.

Zapobieganie ptasiej grypie w USA

W USA ocenia się, że podjęte środki profilaktyczne zapobiegną wystąpieniu w tym kraju ptasiej grypy na szerszą skalę. Brojlery przed dostarczeniem do ubojni są badane na obecność wirusów H5 i H7 (w razie ich wystąpienia stado ma być ubite). Jednocześnie prowadzi się badania dzikich ptaków wodnych.

(Agra Europe 2006, nr 2197, s. M/2)
W.M.


Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka