Bieżąca informacja o rolnictwie na świecie

0
704

Zbiory rzepaku, zbóż i buraków cukrowych w Unii EuropejskiejWzrost obrotów handlowych między Unią Europejską, a SzwajcariąPryszczyca w ArgentynieRolnictwo ekologiczne w Niemczech

Zbiory rzepaku, zbóż i buraków cukrowych w Unii Europejskiej

Według danych przedstawionych przez Eurostat, w krajach Unii Europejskiej w 2005 r. zbiory rzepaku osiągnęły rekordowo wysoki poziom. Wyniosły one 15,5 mln ton, czyli o 28% więcej niż średnio w ciągu ostatnich pięciu lat. Wzrost ten był przede wszystkim wynikiem zwiększenia areału uprawy rzepaku – wzrósł on o 6% w porównaniu z 2004 r. i o 14% w porównaniu ze średnią z ostatnich pięciu lat. Niemcy i Francja – kraje będące największymi producentami rzepaku – zwiększyły powierzchnię uprawy tej rośliny odpowiednio o 11 i 9,9%. Największy procentowo wzrost areału uprawy zanotowano na Łotwie (o 228%) i w Holandii (o 38%). Plony rzepaku średnio w Unii wyniosły 2,7 t z 1 ha. Były one o 19,8% mniejsze niż w 2004 r., ale o 4,2% większe niż średnio w ciągu ostatnich pięciu lat. Najwyższe plony zanotowano w Belgii (4,1 t z 1 ha). W większości państw plony ograniczyła susza – w Hiszpanii wyniosły one 1,1 t z 1 ha.Jednocześnie zbiory zbóż w ubiegłym roku zmniejszyły się o 11,2%. Spadły one z 290,3 mln ton w 2004 r. do 257,9 mln ton w 2005 r. Wpłynęły na to niekorzystne warunki pogodowe oraz ograniczenie areału uprawy. Trzeba jednak wspomnieć, że w roku 2004 zebrano więcej ziarna niż kiedykolwiek w ciągu ostatnich 10 lat. Plony najniższe były w Hiszpanii (2,0 t z 1 ha, w 2004 r. – 3,7 t z 1 ha) i Portugalii (1,8 t z ha, w 2004 r. – 2,8 t z 1 ha). Średnio w Unii wyniosły one 4,8 ton z 1 ha. Największym producentem zbóż w Unii jest Francja (63,6 mln ton). Kolejne miejsca pod tym względem zajmują Niemcy (46,3 mln ton) i Polska (26,3 mln ton). Według oceny Eurostat, spadek produkcji zbóż był wynikiem wprowadzenia rozdziału subsydiowania od wielkości produkcji w krajach takich, jak Włochy i Portugalia oraz spadku opłacalności produkcji. Zbiory pszenicy twardej wyniosły 9 mln ton i były o 28% mniejsze niż rok wcześniej i o 10,5% mniejsze niż średnio w ciągu ostatnich pięciu lat. Zbiory pszenicy zwyczajnej (115,6 mln t) były o 7,7% mniejsze niż w 2004 roku. Na terenie Francji i Niemiec znalazło się 41,3% ogółu uprawianych zbóż, a na terenie Polski, Węgier i Czech – kolejne 21,6%.
Zbiory buraków cukrowych w Unii Europejskiej wyniosły 125,7 mln ton, czyli były zbliżone do uzyskanych w 2004 r. 80% zbiorów uzyskano we Francji, Niemczech, Polsce, Włoszech, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Holandii i Belgii. W grudniu 2005 r. zadecydowano, że w ciągu następnych czterech lat cena cukru ma się zmniejszyć o 36% – będzie to zapewne miało duży wpływ na zbiory buraków w bieżącym roku i kolejnych latach.

(Agra Europe 2006, nr 2195, s. M/1)
W.M.


Wzrost obrotów handlowych między Unią Europejską, a Szwajcarią

Podpisanie umowy dwustronnej między Szwajcarią, a Unią Europejską znoszącej lub ograniczającej subsydiowanie eksportu i cła, spowodowało wzrost obrotów handlowych przetworzonymi produktami rolnymi. Ich eksport z Unii Europejskiej wzrósł o 10% pod względem ilości i o 6% pod względem wartości.

(Agra Europe 2006, nr 2195, s. EP/7)
W.M.


Pryszczyca w Argentynie

Unia Europejska zakazała importu wołowiny z ośmiu departamentów argentyńskiej prowincji Corientes. W regionie tym występuje bowiem pryszczyca. Sprowadzanie mięsa z pozostałych regionów Argentyny jest dozwolone. W 2005 r. Argentyna eksportowała do Unii Europejskiej wołowinę wartości 400 mln euro, z czego połowa trafiła na rynek niemiecki.

(Agra Europe 2006, nr 2195, s. EP/7)
W.M.


Rolnictwo ekologiczne w Niemczech

Rynek towarów ekologicznych w Niemczech rozwija się szybko. W 2005 r. obroty nimi były o 14% większe niż rok wcześniej. Spośród wszystkich gospodarstw rolnych 4,1% to gospodarstwa ekologiczne. Ich liczba zwiększyła się w 2005 r. o 5%. Zajmują one 4,8% użytków rolnych. Produkty ekologiczne stanowią 3% sprzedawanej żywności. Według powszechnej oceny, produkcja żywności ekologicznej mogłaby być większa, ponieważ jest na nią zbyt. Rolników jednak zniechęca zbytnia biurokracja, proponowane ograniczenie finansowania programów chroniących środowisko, zakończenie subsydiowania przestawiania produkcji na zasady ekologiczne.

(Agra Europe 2006, nr 2195, s. N/4)
W.M.


Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka