Bieżąca informacja o rolnictwie na świecie

0
1490

Wzrost produkcji mięsa brojlerów w USASpadek produkcji mięsa w NiemczechChoroba papuzia w NiemczechZwalczanie gruźlicy bydła w Wielkiej Brytanii

Wzrost produkcji mięsa brojlerów w USA

Produkcja mięsa brojlerów w USA od stycznia do maja 2005 r. wzrosła dzięki spadkowi kosztów żywienia, mimo niższych cen mięsa. Produkcja ta była o 3% wyższa niż w ciągu czterech pierwszych miesięcy 2004 r. i o 11% większa od średniej pięcioletniej. Liczba ubitych brojlerów wzrosła o 2,5%, a jednocześnie zwiększyła się masa ubojowa. Ocenia się, że wzrost ten utrzyma się w lecie. Hurtowe ceny mięsa były o 10% mniejsze niż w tym samym czasie w 2004 r., ale o 24% większe niż średnio w ciągu ostatnich 5 lat. W maju br. ceny piersi kurczaków były o 40% mniejsze, a mięsa ud – o 12% większe niż przed rokiem.

(Agra Europe 2005, nr 2160, s. M/11)
W.M.


Spadek produkcji mięsa w Niemczech

Produkcja mięsa w Niemczech w pierwszym kwartale 2005 r. osiągnęła 1,6 mln ton, czyli była o 3,2% mniejsza niż w tym samym okresie 2004 r. Produkcja wieprzowiny wyniosła 1,1 mln ton, wołowiny – 263 tys. ton, cielęciny – 9,9 tys. ton, baraniny – 5,6 tys. ton, a koniny i mięsa kóz – 700 ton. W największym stopniu, bo o 15%, spadła produkcja wołowiny. Mięsa krów było o 18% mniej, jałówek – o 21,7%, a buhajków i bukatów – o 9,8%. Spadek produkcji wołowiny był wynikiem ograniczenia pogłowia bydła pod koniec ubiegłego roku, co nastąpiło w wyniku ograniczenia subsydiowania opasu. W wyniku spadku produkcji wzrosły ceny wołowiny (o 24% w porównaniu z 2004 r.). Produkcja wieprzowiny zmniejszyła się jedynie o 1,1%. Jej ceny zmniejszyły się w porównaniu z IV kwartałem 2004 r., ale wzrosły (o 13%) w porównaniu z I kwartałem 2004 r. O 3% zmniejszyło się zapotrzebowanie na mięso. Produkcja mięsa drobiu w I kwartale 2005 r. wzrosła o 1,4%.

(Agra Europe 2005, nr 2160, s. M/12)
W.M.


Choroba papuzia w Niemczech

W Niemczech, w Skasonii-Anhalt, choroba papuzia, która wystąpiła na fermie drobiu, przeniosła się na ludzi. Zachorowało 18 osób, z czego 5 leczonych jest w szpitalu. Objawy choroby i jej nasilenie różnią się – wahają się od podobnych do średnio ciężkiej grypy do zapalenia płuc. Możliwe są komplikacje dotyczące układu krążenia. Chorobę wywołuje bakteria Chlamydia pisttaci przenoszona przez powietrze lub dotyk. Bardzo rzadko przenosi się z człowieka na inną osobę. Choroba ta wystąpiła na nie zarejestrowanej fermie, na której utrzymywano kury, gęsi i kaczki. Ubito 1000 ptaków. Kwarantanną objęto liczne sąsiednie fermy. Choroba ta wystąpiła również na pobliskim terenie Turyngii (ubito 14 ptaków).

(Agra Europe 2005, nr 2161,s. N/3)
W.M.


Zwalczanie gruźlicy bydła w Wielkiej Brytanii

W Wielkiej Brytanii zdecydowano się na rozpoczęcie szczepienia borsuków. Zwierzęta te przenoszą gruźlicę, na którą zapada bydło. Badania wykazały, że liczba zachorowań na tę chorobę wśród bydła zwiększa się o 18% rocznie. W ubiegłym roku ubito 22 tys. chorych zwierząt. Próby ograniczenia populacji borsuków wywołały oburzenie opinii publicznej. Z tego powodu podjęto próby zapobiegania rozszerzaniu się choroby za pomocą szczepień tych zwierząt. W warunkach laboratoryjnych szczepienia okazały się skuteczne. Obecnie konieczne są badania na szerszą skalę. W ciągu trzech lat będą one kosztować 1,1 mln funtów szterlingów. Naukowcy opracowują szczepionkę, którą będzie można podawać doustnie.

(Agra Europe 2005, nr 2161, s. N/4)
W.M.


Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka