Bieżąca informacja o rolnictwie na świecie

Rozwój rolnictwa ekologicznego w NiemczechCzy zostaną wprowadzone szczepienia przeciw ptasiej grypie? Słowacja oczekuje pojawienia się ptasiej grypy w marcuDioksyny w paszach N

Rozwój rolnictwa ekologicznego w Niemczech

Liczba gospodarstw rolnych w Niemczech w latach 1999-2005 spadła o 16%. Powierzchnia użytków rolnych zmniejszyła się w tym czasie tylko o 1%. Średnio powierzchnia gospodarstwa wzrosła z 36,3 ha w 1999 r. do 43,1 ha w 2005 r. Jednocześnie liczba osób zatrudnionych w rolnictwie zmalała o 12%. W tym samym czasie liczba gospodarstw, w których stosuje się zasady rolnictwa ekologicznego wzrosła o 43%. Wzrasta nie tylko liczba gospodarstw ekologicznych, ale również zajmowana przez nie powierzchnia. W 1999 r. było to 489,1 tys. ha, w 2003 r. – 731,2 tys. ha, a w 2005 r. – 784 tys. ha. W ciągu sześciu lat zwiększyła się ona o 60%. Ogółem gospodarstwa ekologiczne zajmują 4,6% użytków rolnych. Średnio powierzchnia gospodarstwa ekologicznego wynosi 57,2 ha, czyli znacznie więcej niż w przypadku gospodarstwa tradycyjnego. Gospodarstwa ekologiczne na wschodzie kraju są znacznie większe (średnio 181,8 ha) niż na zachodzie (średnio 37 ha). Od 1999 r. areał trwałych użytków zielonych w gospodarstwach ekologicznych wzrósł o 74,5%, a gruntów ornych – o 48,4%. Najszybciej rozwijającą się gałęzią rolnictwa ekologicznego jest produkcja zwierzęca oparta na wypasie. W 2003 r. Niemcy zajmowały czwarte miejsce w Unii Europejskiej pod względem liczby gospodarstw ekologicznych i ich powierzchni.

(Agra Europe 2006, nr 2192, s. N/3)
W.M.


Czy zostaną wprowadzone szczepienia przeciw ptasiej grypie?

Przedstawiciele Parlamentu Europejskiego zapytali Komisarza ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów, czy nie powinno się szczepić hodowanych ptaków przeciwko ptasiej grypie. Obecnie, poza nielicznymi wyjątkami, szczepione są tylko ptaki w ogrodach zoologicznych. Komisarz stwierdził, że Komisja rozważa wady i zalety takiego rozwiązania. Z jednej strony specjaliści obawiają się, że jeżeli ptaki zostaną zaszczepione nie będzie można wykryć osobników będących nosicielami tej choroby. Badania mające wyjaśnić ten problem zostaną przeprowadzone we Włoszech. Z drugiej strony szczepienia są drogie. Każdy ptak musi otrzymać dwa zastrzyki, aby osiągnąć odporność. Czy jest to opłacalne zważywszy długość życia brojlera? Jednakże naukowcy obiecują opracowanie doustnej szczepionki, tańszej i łatwiejszej do podania.
Ptasia grypa wystąpiła ostatnio w Chinach, Indonezji, Turcji, Rumunii, Chorwacji i na Ukrainie. W Turcji w ciągu dwu pierwszych tygodni stycznia br. zanotowano 21 przypadków ptasiej grypy u ludzi. Jednak po 13 stycznia nikt już nie zachorował – jest to prawdopodobnie efekt akcji informującej ludność o zagrożeniu. Rozprzestrzenianie się ptasiej grypy jest wynikiem nie tylko migracji dzikiego ptactwa. Choroba mogła być również przenoszona przez ptaki sprzedawane i transportowane do innych regionów, czy krajów. Do końca maja zostanie utrzymany zakaz importu do Unii Europejskiej schwytanych dzikich ptaków.

(Agra Europe 2006, nr 2192, s. EP/6)
W.M.


Słowacja oczekuje pojawienia się ptasiej grypy w marcu

Służby weterynaryjne Słowacji ostrzegły, że w marcu należy oczekiwać pojawienia się migrujących ptaków, z których 20-25% może być zarażonych ptasią grypą. Nawet jeśli jest to mniej zakaźny i niebezpieczny szczep wirusa to zarażony nim drób trzeba będzie ubić. Ubój będzie nakazany w promieniu 3-5 km wokół wykrytych ognisk choroby, a w promieniu 10 km drób będzie testowany na obecność wirusa. O zarządzeniach tych poinformowano wszystkich hodowców drobiu. Słowacja otrzyma z Unii Europejskiej 4-5 mln koron słowackich na pokrycie kosztów identyfikacji wirusa.

(Agra Europe 2006, nr 2192, s. N/6)
W.M.


Dioksyny w paszach

Rutynowo przeprowadzane badania w jednej z mieszalni pasz w Holandii wykazały, że tłuszcz wieprzowy używany do produkcji mieszanek zawiera dużą ilość dioksyn, substancji szkodliwych dla zdrowia. Tłuszcz ten pochodził z belgijskiej firmy Profat (dawna nazwa – Verkest) zamieszanej w skandal z zatruciem żywności dioksynami w 1999 r. Obecnie zagrożenie dla konsumentów jest mniejsze niż przed sześciu laty, ponieważ tylko 1-1,5% mieszanek paszowych zawiera tłuszcz wieprzowy, a co za tym idzie mniejsza ilość produktów zwierzęcych może zostać skażona dioksynami.


(Agra Europe 2006, nr 2192, s. N/2)
W.M.

Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka N