Przedłużony zakaz importu ptaków do Unii EuropejskiejNowy skandal związany z higieną mięsa w NiemczechProdukcja żywca wieprzowego w Unii EuropejskiejSpadek produkcyjności sektora drobiarskiego we Francji
Przedłużony zakaz importu ptaków do Unii Europejskiej
Komisja Europejska przedłużyła obowiązujący od 28 października zakaz wwożenia na teren Unii Europejskiej schwytanych ptaków dziko żyjących. Zakaz ma obowiązywać do 31 stycznia 2006 r. Utrzymano też surowe zasady przywożenia ptaków hodowanych w niewoli, takich jak papugi, kanarki, itd. Pierwotnym powodem wprowadzenia tych ograniczeń było stwierdzenie występowania wirusa H5N1 wywołującego ptasią grypę w próbce tkanki pobranej od papugi padłej w czasie kwarantanny w Wielkiej Brytanii. Obecność wirusa w próbce nie podlega wątpliwości, ale okazało się, że próbka ta pochodziła nie od papugi, lecz od jednego z 50 łuszczaków sprowadzonych z Tajwanu.
(Agra Europe 2005, nr 2183, s. EP/6)
W.M.
Nowy skandal związany z higieną mięsa w Niemczech
W Niemczech wykryto kolejne skandaliczne zaniedbania dotyczące higieny produktów mięsnych. Przeprowadzone badania wykazały, że w jednym z magazynów firmy Domenz w Północnej Nadrenii-Westfalii wołowina i mięso indyków po upłynięciu terminu przydatności do spożycia otrzymywały nowe etykiety przedłużające ten termin. Zakwestionowano początkowo 60 ton mięsa, a następnie kolejne 140 t dostarczonych przez firmę Domenz do chłodni w Dolnej Saksonii, Hamburgu, Szlezwiku-Holsztynie, Badenii-Wirtembergii oraz Północnej Nadrenii-Westfalii.
(Agra Europe 2005, nr 2184, s. N/1)
W.M.
Produkcja żywca wieprzowego w Unii Europejskiej
Produkcja żywca wieprzowego w Unii Europejskiej w 2006 r. wzrośnie w niewielkim stopniu (o 1%). W nowych krajach członkowskich wzrost ten będzie większy. Ceny żywca zmniejszą się nieznacznie w pierwszej połowie roku. Zaniepokojenie ptasią grypą ogranicza spożycie mięsa drobiowego, co wpłynie na wzrost zainteresowania wieprzowiną.
Produkcja żywca wieprzowego w Unii Europejskiej (w mln szt.)
Kraj | 2003 | 2004 1 | 2005 1 | Wzrost/spadek 2004 r.=100%
Belgia/Luks.
| 11,250
| 11,027
| 10,751
| -2,5
| Dania
| 24,434
| 25,197
| 25,377
| +0,7
| Niemcy
| 40,527
| 40,693
| 41,527
| +2,0
| Francja
| 26,614
| 26,005
| 25,838
| -0,6
| Włochy
| 12,574
| 12,810
| 12,262
| -4,3
| Holandia
| 20,157
| 20,256
| 20,760
| +2,5
| Austria
| 4,948
| 4,981
| 4,833
| -3,0
| Polska
| –
| 23,163
| 22,773
| -1,7
| Hiszpania
| 37,645
| 37684
| 37,743
| +0,2
| Czechy
| 5,154
| 4,967
| 4,356
| -12,3
| Węgry
| 5,586
| 5,157
| 4,760
| -7,7
| W. Brytania
| 9,064
| 8,842
| 8,842
| -0,1
| UE-15
| 202,513
| 202,707
| 203,109
| +0,2
| Kraje nowo przyjęte (10)
| –
| 38,855
| 38,855
| -4,0
| UE-25
| –
| 241,562
| 241,562
| -0,5 | |
1 – dane wstępne
2 – dane szacunkowe
(Agra Europe 2005, nr 2184, s. M/8)W.M. Spadek produkcyjności sektora drobiarskiego we Francji
Według ostatnich szacunków produkcja drobiarska we Francji staje się coraz mniej dochodowa. Wskaźniki produkcyjności drobiu nie ulegają zwiększeniu od pięciu lat, natomiast koszty produkcji rosną. Zakaz spasania mączki mięsno-kostnej wprowadzony w 2000 r. spowodował zahamowanie wzrostu wykorzystania paszy (ilość paszy potrzebnej na 1 kg przyrostu masy ciała). Zwiększył się wiek ubijanego ptactwa, a co za tym idzie zmniejszyła się rotacja ptaków w pomieszczeniach. Poprawa jakości produkowanego mięsa miała też wpływ na pewne ograniczenie wielkości produkcji. W przypadku chowu indyków wraz z wycofaniem zapobiegawczo podawanych leków wzrosła śmiertelność w stadach. W ciągu ostatnich trzech lat zwiększyła się ona z 4 do 7,4%. Wzrosły koszty żywienia ptaków. Wpłynął na to zarówno zakaz spasania mączki mięsno-kostnej, jak i wzrost cen ziarna spowodowany suszą. Koszt wyprodukowania 1 kg żywej wagi brojlera w 2004 r. wyniósł 0,75 euro, czyli tyle samo co w połowie lat 90-tych. Od 1999 r., czyli od czasu kiedy wskaźnik ten był najniższy, zwiększał się on o 1,7% rocznie. W przypadku średniej wagi indyka koszt ten rósł o 4,2% rocznie. W 2004 r. wyniósł 1 euro/kg.
(Agra Europe 2005, nr 2183, s. N/1)
W.M.
Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka