Bieżąca informacja o rolnictwie na świecie

0
804

Przedłużony zakaz importu ptaków do Unii EuropejskiejNowy skandal związany z higieną mięsa w NiemczechProdukcja żywca wieprzowego w Unii EuropejskiejSpadek produkcyjności sektora drobiarskiego we Francji

Przedłużony zakaz importu ptaków do Unii Europejskiej

Komisja Europejska przedłużyła obowiązujący od 28 października zakaz wwożenia na teren Unii Europejskiej schwytanych ptaków dziko żyjących. Zakaz ma obowiązywać do 31 stycznia 2006 r. Utrzymano też surowe zasady przywożenia ptaków hodowanych w niewoli, takich jak papugi, kanarki, itd. Pierwotnym powodem wprowadzenia tych ograniczeń było stwierdzenie występowania wirusa H5N1 wywołującego ptasią grypę w próbce tkanki pobranej od papugi padłej w czasie kwarantanny w Wielkiej Brytanii. Obecność wirusa w próbce nie podlega wątpliwości, ale okazało się, że próbka ta pochodziła nie od papugi, lecz od jednego z 50 łuszczaków sprowadzonych z Tajwanu.

(Agra Europe 2005, nr 2183, s. EP/6)
W.M.


Nowy skandal związany z higieną mięsa w Niemczech

W Niemczech wykryto kolejne skandaliczne zaniedbania dotyczące higieny produktów mięsnych. Przeprowadzone badania wykazały, że w jednym z magazynów firmy Domenz w Północnej Nadrenii-Westfalii wołowina i mięso indyków po upłynięciu terminu przydatności do spożycia otrzymywały nowe etykiety przedłużające ten termin. Zakwestionowano początkowo 60 ton mięsa, a następnie kolejne 140 t dostarczonych przez firmę Domenz do chłodni w Dolnej Saksonii, Hamburgu, Szlezwiku-Holsztynie, Badenii-Wirtembergii oraz Północnej Nadrenii-Westfalii.

(Agra Europe 2005, nr 2184, s. N/1)
W.M.


Produkcja żywca wieprzowego w Unii Europejskiej

Produkcja żywca wieprzowego w Unii Europejskiej w 2006 r. wzrośnie w niewielkim stopniu (o 1%). W nowych krajach członkowskich wzrost ten będzie większy. Ceny żywca zmniejszą się nieznacznie w pierwszej połowie roku. Zaniepokojenie ptasią grypą ogranicza spożycie mięsa drobiowego, co wpłynie na wzrost zainteresowania wieprzowiną.
Produkcja żywca wieprzowego w Unii Europejskiej (w mln szt.)

Kraj

2003

2004 1

2005 1

Wzrost/spadek 2004 r.=100%

Belgia/Luks.

11,250

11,027

10,751

-2,5

Dania

24,434

25,197

25,377

+0,7

Niemcy

40,527

40,693

41,527

+2,0

Francja

26,614

26,005

25,838

-0,6

Włochy

12,574

12,810

12,262

-4,3

Holandia

20,157

20,256

20,760

+2,5

Austria

4,948

4,981

4,833

-3,0

Polska

23,163

22,773

-1,7

Hiszpania

37,645

37684

37,743

+0,2

Czechy

5,154

4,967

4,356

-12,3

Węgry

5,586

5,157

4,760

-7,7

W. Brytania

9,064

8,842

8,842

-0,1

UE-15

202,513

202,707

203,109

+0,2

Kraje nowo przyjęte (10)

38,855

38,855

-4,0

UE-25

241,562

241,562

-0,5

1 – dane wstępne
2 – dane szacunkowe

(Agra Europe 2005, nr 2184, s. M/8)W.M. Spadek produkcyjności sektora drobiarskiego we Francji

Według ostatnich szacunków produkcja drobiarska we Francji staje się coraz mniej dochodowa. Wskaźniki produkcyjności drobiu nie ulegają zwiększeniu od pięciu lat, natomiast koszty produkcji rosną. Zakaz spasania mączki mięsno-kostnej wprowadzony w 2000 r. spowodował zahamowanie wzrostu wykorzystania paszy (ilość paszy potrzebnej na 1 kg przyrostu masy ciała). Zwiększył się wiek ubijanego ptactwa, a co za tym idzie zmniejszyła się rotacja ptaków w pomieszczeniach. Poprawa jakości produkowanego mięsa miała też wpływ na pewne ograniczenie wielkości produkcji. W przypadku chowu indyków wraz z wycofaniem zapobiegawczo podawanych leków wzrosła śmiertelność w stadach. W ciągu ostatnich trzech lat zwiększyła się ona z 4 do 7,4%. Wzrosły koszty żywienia ptaków. Wpłynął na to zarówno zakaz spasania mączki mięsno-kostnej, jak i wzrost cen ziarna spowodowany suszą. Koszt wyprodukowania 1 kg żywej wagi brojlera w 2004 r. wyniósł 0,75 euro, czyli tyle samo co w połowie lat 90-tych. Od 1999 r., czyli od czasu kiedy wskaźnik ten był najniższy, zwiększał się on o 1,7% rocznie. W przypadku średniej wagi indyka koszt ten rósł o 4,2% rocznie. W 2004 r. wyniósł 1 euro/kg.

(Agra Europe 2005, nr 2183, s. N/1)
W.M.


Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka