Bieżąca informacja o rolnictwie na świecie

Wzrost produkcji wieprzowiny w RosjiNiskie ceny produktów rolnych w SzkocjiSzczepienia drobiu w HolandiiChoroby zwierząt a produkcja mięsa w Szwecji


Wzrost produkcji wieprzowiny w Rosji

Rząd rosyjski, który dotychczas wspierał głównie towarową uprawę roślin, kładzie ostatnio nacisk na rozwój produkcji wieprzowiny. Obecnie cena półtusz wieprzowych w Rosji wynosi 1,50 euro za 1 kg. Rosyjscy producenci otrzymują więc o około 50 euro więcej za 1 tucznika niż farmerzy w zachodniej Europie. Największe zyski czerpią wielkie fermy dysponujące nowoczesną technologią i utrzymujące zwierzęta o lepszych cechach użytkowych. Specjaliści oceniają jednak, że import mięsa do Rosji będzie wysoki. Szacuje się bowiem, że w 2006 r. produkcja wieprzowiny zwiększy się o około 6,5% i osiągnie 1,77 mln ton. Jednak popyt na to mięso w ciągu ostatnich dwu lat wzrósł odpowiednio o 7 i 10%. Długoterminowe szacunki przewidują, że krajowy popyt na mięso w Rosji podwoi się, a największym powodzeniem będzie się cieszyć wieprzowina i mięso drobiu. W 2005 r., aby sprostać zapotrzebowaniu, do Rosji sprowadzono o 6,3% wieprzowiny więcej niż w poprzednim roku. Jednakże relacje handlowe z niektórymi krajami, takimi jak Polska czy Brazylia, popsuły się ostatnio. Mimo zapewnień strony rosyjskiej, że chodzi tu o ochronę przed chorobami, niezależni analitycy uważają, że jest to decyzja polityczna mająca wspomóc krajowych producentów.

(Agra Europe 2006, nr 2197, s. M/5)
W.M.


Niskie ceny produktów rolnych w Szkocji

Rolnicy szkoccy twierdzą, że najmniejsze obniżenie cen, jakie uzyskują za produkty roślinne spowoduje zrezygnowanie przez nich z produkcji. Badania wykazały, że rolnikom przestaną się zwracać poniesione koszty, jeśli cena będzie niższa niż 77 funtów szterlingów za tonę (112 euro/t) jęczmienia browarnego, 65 funtów za tonę (95 euro/t) jęczmienia paszowego i 69 funtów za tonę (101 euro/t) pszenicy paszowej. Szacuje się, że w 2006 r. ceny tych produktów będą tylko minimalnie większe. Nieco lepsza jest sytuacja w produkcji zwierzęcej. Szacunkowe ceny mleka będą o 7% większe od gwarantujących zwrot kosztów, ceny jagniąt – o 9% większe, a bydła rzeźnego – o 10% większe.
Ocenia się, że odchodzenie od powiązania wysokości subwencji z wysokością produkcji również spowoduje jej spadek. Wszystko wskazuje jednak, że będzie on mniejszy niż się obawiano. Powierzchnia upraw zmniejszy się najprawdopodobniej tylko o 2%, a pogłowie bydła mlecznego – o 1%. W wypadku bydła mięsnego liczba krów-mamek ma się zmniejszyć o 4%, a opasów wzrosnąć o 6%.

(Agra Europe 2006, nr 2199, s. N/1)
W.M.


Szczepienia drobiu w Holandii

Od połowy marca w Holandii można szczepić drób przeciw ptasiej grypie. Dotyczy to ptaków utrzymywanych w systemie wolno wybiegowym i drobiu hobbystycznego. Alternatywą jest utrzymywanie ptaków w zamkniętych kurnikach. Ministerstwo rolnictwa nabyło 4 mln szczepionek, które zapewniają odporność przez rok. Szczepienia są dobrowolne, a ich koszt ponosi właściciel drobiu. Ministerstwo zapłaci za niezbędne przy tym testy krwi. Nie ma pewności, że szczepione stado uniknie uboju w wypadku pojawienia się ptasiej grypy w sąsiedztwie. Komisja Europejska zezwoliła na szczepienie ptaków, jednakże nie mogą one opuścić granic Holandii – może natomiast być eksportowane ich mięso. Wiodące organizacje hodowców drobiu odradzają producentom szczepienia. Twierdzą, że jest zbyt dużo problemów ze sprzedażą jaj i mięsa szczepionych ptaków.

(Agra Europe 2006, nr 2199, s. N/6)
W.M.


Choroby zwierząt a produkcja mięsa w Szwecji

Ostatnio w Szwecji wykryto pierwszy przypadek BSE. Było to dużym zaskoczeniem. Powszechnie uważano, że podjęte działania zapobiegawcze nie pozwolą na pojawienie się tej choroby. W Szwecji stosunkowo wcześnie, bo w 1986 r. zakazano spasania mączki mięsno-kostnej. Efektem wystąpienia BSE jest zakaz eksportu mięsa i wzmożone kontrole w ubojniach, co podnosi i tak już wysokie koszty produkcji mięsa. Ocenia się, że poddanie badaniu bydła ubitego w wieku powyżej 30 miesiąca życia (zgodnie z unijnymi wymaganiami) będzie kosztować 40 mln koron rocznie.
Niepokój budzi też zakażenie świń bakteriami Salmonella. Do 100 ferm dotarła pasza zainfekowana tymi bakteriami. Wykryto je również na fermie niosek, co spowodowało konieczność uboju ptaków.

(Agra Europe 2006, nr 2199, s. N/8)
W.M.


Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności