Bezpieczne warzywa

Kampania bezpiecznewarzywa.pl to ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna, której celem jest odbudowanie zaufania do polskich warzyw i owoców oraz przekonanie Polaków, że polskie warzywa i owoce są nie tylko bezpieczne, ale i niezwykle smaczne.

W połowie maja br. w Niemczech (przede wszystkim w landach północnych – Hamburg, Szlezwik-Holsztyn, Dolna Saksonia, Nadrenia-Północna Westfalia, Meklemburgia-Pomorze) zanotowano pierwsze przypadki zachorowań wywołanych werotoksycznym szczepem E. coli O104 STEC. Występowały one głównie u osób mieszkających lub w ostatnim czasie przebywających w północnych Niemczech. Zachorowania w innych krajach Unii Europejskiej dotyczyły osób, które w ostatnim czasie podróżowały do Niemiec
lub u których wystąpiło zakażenie wtórne w środowisku domowym po pobycie w Niemczech. W wyniku dochodzenia epidemiologicznego ustalono, że możliwym źródłem zakażenia są suche nasiona wykorzystywane do kiełkowania i podjęto działania mające na celu wycofanie produktów żywnościowych podejrzanych o skażenie. Zakaz obrotu objął m.in. produkcję pochodzącą ze zidentyfikowanego gospodarstwa rolnego w północnych Niemczech oraz partie nasion kozieradki, której krajem pochodzenia był Egipt.

Władze niemieckie zaleciły powstrzymanie się od jedzenia surowych kiełków fasoli. Gospodarstwa domowe i gastronomiczne (przedsiębiorstwa w Niemczech) zobowiązane zostały do utylizacji kiełków, które są składowane aktualnie w magazynach, jak również wszelkich produktów żywnościowych, które mogły mieć z nimi kontakt.
Wcześniejsze zalecenie władz niemieckich dotyczące powstrzymania się od jedzenia ogórków, pomidorów i sałaty z północnych części Niemiec zostały odwołane.

Na terenie Polski, do dnia 10 lipca 2011 r., zarejestrowano pojedyncze przypadki zachorowań w wyniku choroby przywiezionej z Niemiec. Zanotowano również dwa przypadki zakażenia wtórnego w środowisku domowym – u dziecka mającego kontakt z chorym, który powrócił z Niemiec, oraz u opiekunki jego brata.

W Polsce nie stwierdzono żadnych przypadków zakażenia werotoksycznym szczepem E. coli O104 STEC w wyniku spożycia polskich produktów.

Warzywa polskie były i są bezpieczne – przy zachowaniu podstawowych zasad higieny, z którymi można zapoznać się tutaj:
www.bezpiecznewarzywa.pl/zanim-zjesz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności