Po kilku latach starań, Japonia otwiera swoje granice na nasze mięso drobiowe i produkty z mięsa drobiowego. Japonia oficjalnie poinformowała o ostatecznej akceptacji dokumentów dotyczących pochodzenia i zdrowia dla mięsa oraz wymagania zdrowia zwierząt.
W ślad za wołowiną, którą już od sierpnia 2014 roku możemy eksportować do Japonii, podążył drób. Japońskie władze poinformowały stronę polską o ostatecznej akceptacji dwóch dokumentów:
świadectwo pochodzenia i zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego przeznaczonych do wywozu do Japonii oraz wymagania w zakresie zdrowia zwierząt dla mięsa drobiowego eksportowanego z Polski do Japonii.
Główny Inspektorat Weterynarii i Ambasada RP w Tokio już od kilku lat starały się o akceptację ww. dokumentów i, co za tym idzie, otworzenie japońskich granic na polski drób. Negocjacje rozpoczęto w 2012 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 1995 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa drobiowego na rynek japoński.
Do tej pory sprzedaż naszego drobiu w tamtym kierunku była utrudniona, od kilku dni polscy przedsiębiorcy nie mają żadnych wątpliwości co do wymagań jakościowych i bezpiecznie mogą zawierać kontrakty.
Renata Struzik, źródło: MRiRW