fbpx
Strona głównaPozostałeBakterie odporne na leki

Bakterie odporne na leki

Według raportu opublikowanego przez duński Instytut Żywności, wzrasta zakażenie mięsa wieprzowego bakteriami odpornymi na leki. W 1200 fermach pobrano próbki, spośród których 23 zawierały superodporne bakterie, tzw. ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase). ESBL to enzym występujący u bakterii Salmonella, Escherichia coli i Klebsiella.


Dezaktywuje on antybiotyki zawierające penicylinę i cephalosporynę. Odporność ta może przenosić się na inne bakterie. W badaniach przeprowadzonych w 2005 r. bakterie ESBL występowały w 21 próbkach. Głównym powodem zwiększenia częstotliwości ich występowania jest wzrost zastosowania antybiotyków zawierających cephalosporynę. W 2007 roku w szpitalach zużyto ich 1984 kg – trzy razy więcej niż w 1997 r. W ciągu ostatnich siedmiu lat ich zastosowanie u bydła podwoiło się, a u świń – wzrosło o 500%.

(Agra Europe 2008, nr 2334, s. N/4) W.M.
foto: Wrp.pl

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.