fbpx

Bakterie odporne na leki

Według raportu opublikowanego przez duński Instytut Żywności, wzrasta zakażenie mięsa wieprzowego bakteriami odpornymi na leki. W 1200 fermach pobrano próbki, spośród których 23 zawierały superodporne bakterie, tzw. ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase). ESBL to enzym występujący u bakterii Salmonella, Escherichia coli i Klebsiella.


Dezaktywuje on antybiotyki zawierające penicylinę i cephalosporynę. Odporność ta może przenosić się na inne bakterie. W badaniach przeprowadzonych w 2005 r. bakterie ESBL występowały w 21 próbkach. Głównym powodem zwiększenia częstotliwości ich występowania jest wzrost zastosowania antybiotyków zawierających cephalosporynę. W 2007 roku w szpitalach zużyto ich 1984 kg – trzy razy więcej niż w 1997 r. W ciągu ostatnich siedmiu lat ich zastosowanie u bydła podwoiło się, a u świń – wzrosło o 500%.

(Agra Europe 2008, nr 2334, s. N/4) W.M.
foto: Wrp.pl
McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.