Według raportu opublikowanego przez duński Instytut Żywności, wzrasta zakażenie mięsa wieprzowego bakteriami odpornymi na leki. W 1200 fermach pobrano próbki, spośród których 23 zawierały superodporne bakterie, tzw. ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase). ESBL to enzym występujący u bakterii Salmonella, Escherichia coli i Klebsiella.
Dezaktywuje on antybiotyki zawierające penicylinę i cephalosporynę. Odporność ta może przenosić się na inne bakterie. W badaniach przeprowadzonych w 2005 r. bakterie ESBL występowały w 21 próbkach. Głównym powodem zwiększenia częstotliwości ich występowania jest wzrost zastosowania antybiotyków zawierających cephalosporynę. W 2007 roku w szpitalach zużyto ich 1984 kg – trzy razy więcej niż w 1997 r. W ciągu ostatnich siedmiu lat ich zastosowanie u bydła podwoiło się, a u świń – wzrosło o 500%.
foto: Wrp.pl